Asociații ale magistraților europeni contestă aprobarea de către UE a planului polonez de relansare

0
Publicat:

Patru asociaţii ale judecătorilor europeni au contestat la Tribunalul Uniunii Europene decizia Bruxellesului de a aproba planul de relansare şi rezilienţă al Poloniei, transmite Reuters, care preia un comunicat publicat duminică de magistraţii implicaţi.

Aprobarea UE a planului de relansare polonez, contestată de magistrați europeni FOTO: GETTY
Aprobarea UE a planului de relansare polonez, contestată de magistrați europeni FOTO: GETTY

Accesul Poloniei la împrumuturi nerambursabile de 23,9 miliarde de euro şi la credite de 11,5 miliarde de euro în condiţii avantajoase fusese blocat din cauza disputei între Varşovia şi Bruxelles pe tema independenţei justiţiei.

Comisia Europeană a anunţat însă în iunie că urmează să aprobe planul polonez de relansare economică după epidemia de coronavirus. 

Polonia susţine că îşi va îndrepta tunurile împotriva UE în disputa privind statul de drept

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a afirmat că nu va mai lua măsuri pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene pentru a debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, relatează Politico.

„Am dat dovadă de bunăvoinţă maximă, dar concesiile nu au avut rezultat”, a afirmat Kaczyński pentru portalul de ştiri proguvernamental Sieci. El a insistat că Polonia şi-a îndeplinit partea sa de înţelegere cu Bruxellesul pentru a renunţa asupra unor aspecte ale reformelor sistemului judiciar în schimbul banilor UE, dar acordul a fost „încălcat” de cealaltă parte. „Este timpul să ne învăţăm lecţiile”, a mai spus el, conform Politico.

„Din moment ce Comisia Europeană nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia în acest domeniu, nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de Uniunea Europeană”, a afirmat Kaczyński. 

Comisia a solicitat Poloniei să îndeplinească o serie de „etape” în ceea ce priveşte modificarea sistemului judiciar, înainte de a fi de acord să plătească fondurile de redresare şi rezilienţă. 

Parlamentul polonez a adoptat în urmă cu o lună o lege care a făcut câţiva paşi către aceste obiective, dar aceste măsuri nu au mers suficient de departe, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna. 

Polonia se confruntă, de asemenea, cu o amendă de 1 milion de euro pe zi din partea Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea unui ordin judecătoresc al UE de suspendare a controversatului mecanism disciplinar al ţării pentru judecători în valoare de peste 280 de milioane de euro. 

Dar Kaczyński a insistat că guvernul naţionalist condus de partidul său (PIS) nu va mai face nimic. El a acuzat Comisia că încearcă să submineze statul de drept în Polonia şi a le-a reamintit judecătorilor polonezi că trebuie să fie loiali faţă de legea poloneză. 

Liderul partidului conservator Lege şi Justiţie consideră că această problemă face parte dintr-o conspiraţie mai amplă care vizează subminarea Poloniei şi a acuzat Comisia că încearcă „să spargă Polonia şi să o forţeze să se supună pe deplin Germaniei”.   

„Nu ne încadrăm în planurile germano-ruse de a conduce Europa”, a declarat el. „O ţară independentă, puternică din punct de vedere economic, social şi militar este un obstacol pentru ei”. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite