Armata rusă admite că a cedat teritorii în sudul Ucrainei

0
Publicat:

Armata rusă a admis pentru prima dată vineri, cu jumătate de gură, că a cedat teritorii în sudul Ucrainei, și anume în zona Vremivka.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării FOTO EPA-EFE
Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării FOTO EPA-EFE

„În zona avanpostului Vremivka, cele mai active lupte au loc în cartierele din localitățile Rivnopil și Urojaine”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Moscova susține că a respins cinci atacuri în această zonă în ultimele 24 de ore, folosindu-se de forțele sale aeriene și de artilerie.

Un „avanpost” - un termen militar - este o zonă aflată sub controlul unei forțe, într-un sector controlat de inamic, care este expusă atacurilor pe mai multe laturi, explică „Le Monde”.

Desemnarea acestor localități de către Moscova înseamnă că liniile rusești s-au retras cu câțiva kilometri spre sud și est, la limita dintre regiunile Zaporojie și Donețk, ocupate parțial de forțele armate ale Rusiei.

Joi, armata ucraineană a anunțat că progresează pe front, în pofida unei „rezistențe puternice” a trupelor ruse. Zona Vremivka este totuși situată la peste zece kilometri nord de principalele linii fortificate ale rușilor, făcute mai ales din tranșee și capcane pentru tancuri.

Un succes militar de amploare pentru ucraineni în această regiune ar putea permite ruperea punții terestre care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, ceea ce ar constitui un revers major pentru Moscova. Potrivit analiștilor militari, Ucraina încă nu și-a lansat grosul forțelor sale în contraofensivă și testează acum frontul pentru a stabili punctele slabe, relatează „Le Monde”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite