Aproape 370 de noi plângeri cu privire la agresiuni sexuale comise de membri ai clerului asupra unor minori, în Polonia

0
0
Un precedent raport al Bisericii Catolice poloneze arăta că aproape 400 de membri ai clerului au agresat sexual copii şi minori în perioada 1990-2018.
Un precedent raport al Bisericii Catolice poloneze arăta că aproape 400 de membri ai clerului au agresat sexual copii şi minori în perioada 1990-2018.

Biserica Catolică poloneză anunţă că a primit, începând din 2018, câteva sute de plângeri cu privire la agrsiuni sexuale ale unor minori comise de către membri ai clerului, relatează AFP.

Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Biserica Catolică, foarte influentă în Polonia, se confruntă cu o serie de acuzaţii, foarte mediatizate, de pedofilie şi mulşamalizare - un subiect tabu nu cu mult timp în urmă în această ţară considerată foarte ataşată credinţei catolice.

„Izbitor este faptul că, de la ultima anchetă, avem un val de dezvăluiri”, declară Adam Zak, un iezuit şi un coordonator în cadrul episcopatului polomez, însărcinat cu protecţia copiilor.

„Există, cu siguranţă, încă multe cazuri ascunse, care continuă, probabil, să fie semnalate”, a apreciat el într-o prezentare online a rezultatului unor anchete.

Începând din iulie 2018 şi până la sfârşitul anului trecut, 368 de cazuri de agresiune sexuală - comise din 1958 şi până anul trecut - au fost semnalate Bisericii Catolice poloneze, iar aproximativ 39% dintre cazuri au fost declarate neîntemeiate.

Anchete continuă cu privire la mai puţin de 51% dintre celalte cazuri, după ce 10% dintre plângeri au fost respinse din motive precum ”lipsa de credibilitate”.

Jumătate dintre victime erau în vârstă de până la 15 ani - vârsta consimţământului relaţiilor sexuale în Polonia.

Agresiunile sunt repartizate în mod egal în funcţie de sex.

Unele dintre aceste agresiuni au durat timp de peste zece ani.

Potrivit lui Adam Zak, numărul cazurilor recente nu este „deloc mic”.

Patru episcopi sancţionaţi şi două demisii

Un precedent raport al Bisericii Catolice poloneze arăta că aproape 400 de membri ai clerului au agresat sexual copii şi minori în perioada 1990-2018.

O îndelungată serie de acuzaţii de agresiuni sexuale a zguduit Biserica Catolică poloneză în ultimii ani, după publicarea unui documentar care a ajuns viral pe Internat, ”Nu spune nimănui”, al jurnalistului Tomasz Sekielski.

Vaticanul a sancţionat, începând de anul trecut, patru episcopi polonezi din cauză că au muşamalizat fapte de pedofilie ale unor membri ai clerului şi a anunţat demisia a doi alţi episcopi.

Vaticanul a anunţat luni demisia episcopului Zbigniew Kiernikowski, acuzat de asemenea fapte.

Sfântul Scaun l-a sancţioinat, de asemenea, pe cardinalul Henryk Gulbinowicz, decedat între timp, în urma unei anchete a cărei natură nu a fost precizată, şi a acceptat demisia arhiepiscopului Slawoj Leszek Glodz, în urma unor acuzaţii de hărţuire a unor preoţi şi de lipsă de recţie faţă de acuzaţii de agresiune sexuală.

Vaticanul anchetează, de asemenea, un colaborator apropiat al al fostului papă Ioan Paul a II-lea, cardianlul Stanislaw Dziwisz, cu privire la suspiciuni similare.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite