Ancheta privind deturnarea avionului Ryanair. Un controlor de trafic aerian din Belarus a dezertat şi a făcut mărturisiri anchetatorilor polonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul Ryanair, deturnat de Belarus FOTO AFP
Avionul Ryanair, deturnat de Belarus FOTO AFP

Parchetul polonez continuă să investigheze aterizarea forţată a avionului Ryanair, la bordul căruia se afla opozantul rus Roman Protasevici. Anchetorii au dat publicităţii înregistrările conversaţiei dintre controlorul de trafic de la Minsk şi pilotul avionului. Înregistrarea a fost postată pe Facebook de purtătorul de cuvânt al ministrului polonez al Informaţiei.

Din înregistrare reiese clar că la bord nu exista nicio ameninţare de explozie.

În timpul conversaţiei cu pilotul, un angajat al KGB-ului din Belarus se afla la Minsk lângă dispecer. Pe înregistrare, pilotul poate fi auzit cum este informat despre existanţa unor explozivi la bord. Acesta, la rândul său, întreabă: codul este „galben” sau „roşu”?. Dispeceratul comunică apoi cu cel de lângă el, iar acesta îi răspunde în rusă că este „roşu”.

Faptul că un reprezentant al KGB din Belarus se afla în camera de control pe 23 mai a fost confirmat de parchet. Ofţerul KGB a dat ordin să aterizeze avionul.

Ancheta poloneză confirmă că la bordul avionului nu se afla nicio bombă.

În cadrul unei conferinţe de presă de vineri, serviciile speciale poloneze au prezentat înregistrări provenind, potrivit acestora, de la turnul de control din Minsk şi care dovedesc că un ofiţer KGB din Belarus se afla acolo la momentul evenimentelor şi „a dat ordine controlorului de trafic aerian al turnului”.

Acestea sunt „dovezi şi alte fapte care indică în mod clar că deturnarea avionului Ryanair a fost o operaţiune a serviciilor speciale din Belarus, menită să aresteze un opozant”, a declarat reporterilor Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze.

Zaryn a declarat anterior că ofiţerul KGB din sala de operaţiuni „a dat ordine şi a luat decizii cu privire la aterizarea la Minsk”, el fiind „în contact telefonic cu cineva cu care raporta ce se întâmplă cu avionul”.

„Trebuie subliniat că preluarea controlului unui turn de control de către un agent de servicii speciale este un lucru fără precedent”, a insistat Zaryn.

Într-un mesaj pe Twitter, el a spus că încheierea anchetei s-a bazat în special pe informaţii furnizate de „un martor care a fost prezent în turnul de control al traficului aerian din Minsk”.

New York Times a raportat săptămâna aceasta că un controlor de trafic aerian din Belarus a dezertat şi a făcut mărturisiri anchetatorilor polonezi.

Serviciile speciale poloneze au investigat zborul Atena-Vilnius care a efectuat o aterizare de urgenţă la Minsk din cauza unei presupuse ameninţări cu bombă.

Autorităţile din Belarus au trimis pe 23 mai avioane de vânătoare pentru a forţa un zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri – Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega – au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Pilotul aflat la manşa avionului forţat să aterizeze la Minsk în mai, acţiune în urma căreia jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat, nu a avut alte alternative decât să se conformeze solicitării autorităţilor bieloruse, afirma CEO-ul Ryanair, citat de Euronews.

Michael O’Leary a declarat în faţa legiuitorilor britanici că pilotul a fost informat de către controlorii de trafic aerian că există „o ameninţare credibilă” la adresa zborului şi că „o bombă va fi detonată” dacă avionul intră în spaţiul aerian lituanian.

Technologies AG a spus că ameninţarea cu bombă invocată de autorităţile din Belarus pentru a deturna avionul în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost trimisă după ce aeronava fusese deviată de la traseul ei, transmite Reuters.

Zborul, care a decolat de la Atena, a fost deviat către Minsk pe 23 mai, jurnalistul disident Roman Protasevici şi prietena sa, studenta rusă Sofia Sapega, fiind arestaţi la aterizare.

Căpitanul avionului ceruse să discute cu centrul de control al Ryanair dar controlorii de trafic aerian de la Minsk l-au minţit că „Ryanair nu răspunde la telefon”, potrivit lui O’Leary.

„Acest lucru a fost o încălcare premeditată a tuturor regulilor aviatice, reglementărilor, siguranţei”, a declarat CEO-ul companiei aeriene.

O’Leary a mai relatat că odată ce avionul a aterizat, persoane neidentificate au urcat la bordul acestuia şi au cerut echipajului să confirme că „s-au îndreptat voluntar către Minsk”.

Echipajul a refuzat însă să confirme o asemenea informaţie, potrivit CEO-ului Ryanair.

Liderii europeni au catalogat devierea avionului drept „deturnare” şi au interzis companiilor aeriene bieloruse să intre în spaţiul aerian al UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite