Ambasadorul Sergiu Celac, la Adevărul Live: „Problemele Ucrainei pot afecta securitatea naţională a României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sergiu Celac, personalitate reputată a diplomaţiei române, a discutat despre criza ucraineană şi opţiunile României în rezolvarea acesteia, la Adevărul Live, alături de jurnalistul Cristian Unteanu.

Principalele declaraţii ale lui Sergiu Celac, primul ministru de Externe post-comunist, la Adevărul Live:

Fenomentul Euromaidanului este remarcabil pentru că durează de mai bine de două luni şi confruntarea dintre activişti şi autorităţi continup mcnit de atâta vreme.

Se creează impresia că mai poate dura la nesfârşit, numai că în tot acest proces al Euromaidanului, poziţiile s-au înăsprit, până când poate avea în orice moment ciocniri extrem de violente, iar victimele au existat deja. Absenţa unui ajutor potrivit poate să ducă la o realitatea periculoasă.

Pentru moment, situaţia este indecisă, iar viitorul o poate lua în orice direcţie. Se vehiculează scenarii apocaliptice. Din punctul de vedere al României, problemele Ucrainei pot afecta securitatea naţională a României.

Care poate fi cel mai rău scenariu experimentat de Ucraina?

Este posibilă şi spargere Ucrainei ca stat, ceea ce poate duce la război civil. Există şi diferenţe religioase, ideologice şi dacă limba ucraineană peste fi vorbită puţin.

Miza aparent este dacă Ucraina se va alătura Uniunii Europene sau se va apropia şi mai mult de Rusia.

 Ucraina: nu ne interesează numai pentru că suntem români?

Ucraina este o ţară asupra căreia s-au transfera unele probele din trecut, dureroase pentru noi; este un partener economic important. Şi între noi şi Ucraina se află Republica Moldova.

Rusia are interese, are o prezenţă militară, avem şi noi interese dincolo de orice perspectivă istorică.

Din ceea ce aţi văzut în Ucraina, există o ridicare a tensiunii intergrupuri: pro şi contra, între pro şi guvern? Existră şansa ca armata să joace în nume propriu?

Armata ucraineană, numeric şi ca forţă combatantă, este mai puţin de jumătate din efectivele de ordine publică şi securitate, poliţie, detaşamente speciale etc. Deci, scenariul egiptean este exclus prin simpla poziţie efectivă materială a armatei ucrainene.

Dacă se constată un trend al ultimelor două săptămâni, aceste este de diversificare a opţiunilor în cadrul fiecărei formaţiuni. În cadrul, partidului preşedintelui au apărut fisuri – poziţia oligarhilor este una ambiguă.

Există tensiuni chiar şi în cadrul opoziţiei constituite şi nevoie de o instituţie care să catalizeze un posibil consens naţional şi care să ducă la perspectiva unui guvern de unitate naţională. 


Diplomatul Sergiu Celac, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image

Citeşte şi:

INTERVIU Sergiu Celac, despre cuplul Ceauşescu la Londra: „Erau stângaci, stingheriţi, nu se potriveau“

Sergiu Celac, translatorul prezidenţial oficial pentru limba engleză şi pentru limba rusă în perioada comunistă, vorbeşte despre cum era văzută diplomaţia românească de marii lideri ai lumii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite