Ambasadorul Rusiei la Londra acuză Marea Britanie că duce un război de la distanță în Ucraina: „Ucide soldați și civili ruși”

0
Publicat:

Ambasadorul Moscovei la Londra, Andrei Kelin, susține că Marea Britanie poartă un război prin procură împotriva Rusiei, prezicând în același timp „sfârșitul Ucrainei”, pe măsură ce forțele de invazie rusești avansează tot mai mult în țară.

Andrei Kelin, ambsadorul Moscovei la Londra FOTO: TASS
Andrei Kelin, ambsadorul Moscovei la Londra FOTO: TASS

Într-un interviu acordat BBC, Andrei Kelin, a declarat că Ucraina continuă să lupte, dar a susținut că „rezistența este din ce în ce mai slabă”.

Trupele ruse, a spus el, câștigă mai mult teren în fiecare zi, adăugând: „Sfârșitul acestei faze va însemna sfârșitul Ucrainei”. Se crede că Rusia controlează aproximativ 18% din Ucraina și a avansat lent, dar constant în ultimul an.

De asemenea, Kelin a descris conflictul drept „un război prin procură condus de guvernul Regatului Unit” care, „prin furnizarea de arme ucide soldați și civili ruși”, scrie The Guardian.

Comentariile au fost făcute în timp ce președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, și-a reînnoit apelul către țările occidentale pentru sisteme de apărare aeriană, după ce loviturile cu rachete rusești asupra orașului central Kryvyi Rih, sâmbătă târziu, au rănit 17 persoane, potrivit oficialilor ucraineni.

Ucraina își pierde teritoriul din estul regiunii Donbas în fața forțelor invadatoare ale Rusiei, fiind în același timp supusă unui bombardament susținut, dar încă nu și-a convins aliații occidentali să îi furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești.

Într-o postare pe rețelele de socializare duminică, Zelenski a declarat că în ultima săptămână Rusia a folosit mai mult de 20 de rachete de diferite tipuri, aproximativ 800 de bombe aeriene ghidate, mai mult de 500 de drone de atac variate împotriva Ucrainei.

„Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de capacități cu rază lungă de acțiune. Sunt recunoscător tuturor partenerilor care înțeleg acest lucru și ne sprijină”, a scris el pe X.

Postarea sa a fost însoțită de un videoclip care arată numeroase mașini distruse, clădiri în flăcări și case bombardate în șapte regiuni ucrainene, descrise ca fiind rezultatul unei săptămâni de atacuri rusești.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că 110 drone au fost distruse într-un baraj nocturn împotriva a șapte regiuni rusești. Multe dintre acestea au vizat regiunea Kursk de la granița Rusiei, unde 43 de drone ar fi fost doborâte, însă altele par să meargă mult mai departe

Gleb Nikitin, guvernatorul din Nijni Novgorod, un oraș situat la 250 de mile (250 km) est de Moscova, a scris pe Telegram că patru luptători au fost răniți ușor respingând un atac cu drone deasupra unei zone industriale și au fost ulterior externați. El nu a intrat în detalii suplimentare.

Noua agenție Associated Press a raportat că imaginile de pe rețelele de socializare păreau să arate apărarea aeriană la lucru deasupra orașului Dzerzhinsk din regiunea Nijni Novgorod, în apropierea unei fabrici care produce explozivi.

La Kiev, oficialii au raportat că aproximativ 10 drone au fost distruse în apropierea capitalei, fără distrugeri sau răniri cunoscute.

Aflat sâmbătă în vizită la Kiev, ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a promis sprijin pentru planul Ucrainei de a pune capăt războiului cu Rusia, declarând reporterilor că va depune eforturi pentru a obține sprijinul altor națiuni pentru aceste propuneri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite