Alegeri legislative în Germania. Social-democraţii câştigă teren în sondaje în defavoarea conservatorilor lui Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afiş electoral în Germania cu chipul lui Olaf Scholz, un lider al SPD favorit la postul de cancelar FOTO EPA-EFE
Afiş electoral în Germania cu chipul lui Olaf Scholz, un lider al SPD favorit la postul de cancelar FOTO EPA-EFE

Partidul Social Democrat (SPD) câştigă teren în intenţiile de vot, în detrimentul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel, arată două sondaje de opinie, înaintea alegerilor legislative din septembrie, potrivit cărora urmează să fie necesară o coaliţie de guvernământ de trei partide, ci nu de două ca în prezent, relatează Reuters.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Forsa pentru postul de televiziune RTL, SPD este creditat cu 19% din intenţiile de vot - o creştere de trei puncte procentuale într-o sîăptămână şi un vârf atins în sondaje din 2018 încoace de către acest partid de centru-stânga, membrul minoritar al actualei coaliţii aflate la putere la Berlin.

În contextul în care Angela Merkel şi-a anunţat retragerea de la putere în urma acestor alegeri, blocul conservator CDU/CSU înregistrează o scădere de trei puncte procentuale în intenţiile de vot, la un nivel de 23%.

Verzii îşi păstrează poziţia (20%), iar Partidul Liber Democrat (FDP, liberal) scade cu un punct procentual în intenţiile de vot, la 12%, potrivit acestui sondaj.

Alt sondaj, realizat de Institutul Kantar pentru revista Focus creditează, de asemenea, SPD cu 19% din intenţiile de vot - o creştere cu un punct procentual faţă de un sondaj anterior, iar blocul CDU-CSU cu 22% - o scădere de două puncte procentuale.

Verzii sunt creditaţi în acest sondaj cu o scădere un punct procentual, la 21% din intenţiile de vot.

Potrivit ambelor sondaje ar urma să fie necesar ca trei partide să formeze o coaliţie de guvernare - coaliţia din prezent este formată din două partide, CDU şi SPD -, ceea ce preconizează negocieri mai dure.

În privinţa succesorului lui Merkel la Cancelarie, sondajul Forsa îl creditează pe Olaf Scholz de la SPD cu o creştere în intenţiile de vot la 26% (+5 puncte procentuale), iar pe Armin Laschet de la CDU cu o scădere de trei puncte procentuale, la 12%.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite