UPDATE Alegeri în Serbia. Partidul lui Vucici își consolidează poziția în Parlament: Opoziția denunță fraude la Belgrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a revendicat duminică seara victoria partidului său SNS (Partidul Progresist Sârb, dreapta naţionalistă) în alegerile legislative de duminică, o creştere în raport cu ultimele alegeri din aprilie 2022, relatează AFP.

Președintele Aleksandar Vucici sărbătorește victoria SNS FOTO EPA-EFE
Președintele Aleksandar Vucici sărbătorește victoria SNS FOTO EPA-EFE

„Vom avea o majoritate absolută de 127 de mandate în Parlament”, a declarat Vucici într-o o conferinţă de presă după numărarea a 76% din buletinele de vot.

După numărarea a 94,7% din buletinele de vot, Coaliția SNS, formată din nouă formațiuni politice unite în jurul Partidului Progresist Sârb, conduce cu 46,88%, urmată de coaliția de opoziție Serbia împotriva Violenței, 23,34%, Verzii, 6,6%, Alternativa Național-Democratică, 5,02% și Vocea Poporului, 4,68%.

În legislatura precedentă SNS a avut 120 de mandate din cele 250 ale Parlamentului sârb.

Rezultatele oficiale sunt aşteptate abia luni seara, notează AFP.

Peste 6,5 milioane de cetăţeni sârbi cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru scrutinul de duminică, al cincilea organizat în țara vecină în ultimii zece ani.

Apel la proteste la Belgrad

Coaliţia Serbia împotriva violenţei (SPN) a cerut luni repetarea alegerilor municipale la Belgrad din cauza unor manipulări ale voturilor şi a anunţat proteste în capitală pentru „a apăra” voinţa electoratului, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

SPN spera să câştige primăria Belgradului şi era sigură de victorie, deşi analiştii prognozau un rezultat incert. Cu toate acestea, rezultatele după numărarea a 94% din voturile exprimate confirmă victoria SNS cu 46,93% din voturi. Principalul rival al SNS, coaliţia SPN, s-a clasat pe locul doi, cu 23,27% din voturi.

Însă SPN a dat asigurări luni că, potrivit calculelor sale, avantajul SNS în alegerile municipale din Belgrad, care este de aproximativ 21.000 de voturi, a fost obţinut prin manipulare. Potrivit SPN, 40.000 de alegători fictivi au fost aduşi la Belgrad în mod organizat pentru a sprijini SNS.

„Astfel, voinţa electorală a belgrădenilor a fost modificată drastic. Cerem anularea alegerilor municipale în Belgrad şi repetarea votului pentru primăria” capitalei, a transmis SPN într-un comunicat.

SPN a convocat pentru luni după-amiază o manifestaţie în faţa Primăriei din Belgrad şi a sediului Comisiei Electorale Sârbe (RIK).

SPN este o coaliţie care reuneşte aproximativ 10 formaţiuni eterogene, de centru-stânga, verzi, de centru-dreapta şi pro-europene, unite pentru prima dată înaintea acestor alegeri, notează EFE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite