Alegeri în Italia. Sondajele prezic un val de dreapta cu Giorgia Meloni în frunte

0
0
Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE
Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE

Cu şase săptămâni înainte de alegerile anticipate din Italia, sondajele converg spre o victorie zdrobitoare a coaliţiei de dreapta. Ultimul sondaj, publicat marţi, creditează dreapta cu peste 45% la sută din voturi, majoritatea procentelor fiind trecute în dreptul unei formaţiuni ce pretinde a fi succesoarea unei foste mişcări neofasciste.

Şeful stângii italiene, Enrico Letta, a vorbit despre necesitatea unui pact republican, capabil să frâneze avansul dreptei.

Însă coaliţia de dreapta pare a fi solidă, fiind ţinută la un loc şi de faptul că domină în sondaje cu 45-46% în intenţiile de vot.

Partidul Fraţii Italiei, ce pretinde a fi succesorul formaţiunii neofasciste Mişcarea Socială Italiană, conduce în sondaje cu peste 24% din voturi, fiind urmaţi de Partidul Democrat, de stânga, cu peste 22% din voturi. Dacă Fraţii Italiei, partid condus de Giorgia Meloni, se bazează pe o coaliţie în care Liga lui Matteo Salvini este creditată cu 14% din voturi, iar Forza Italia a lui Silvio Berlusconi cu aproape 9% din voturi, Partidul Democrat are o coaliţie mai puţin populară, ceilalţi trei membri ai ei adunând cel mult 6% din intenţiile de vot.

Mişcarea Cinci Stele, condusă de fostul premier Giuseppe Conte, este în cădere liberă, urmând să obţină, conform datelor actuale, peste 10% din voturi.

Comentatorii politici italieni nu îşi mai pun întrebarea câştigătorului în alegerile programate pentru 25 septembrie, ci se întreabă asupra diferenţei de scor, transmite RFI.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite