Alegeri în Franţa. Papa Francisc nu ştie „de unde vine“ Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a refuzat sâmbătă să le dea indicaţii de vot francezilor pentru a-i departaja pe cei doi candidaţi la prezidenţiale, explicând că unul reprezintă „dreapta puternică“, făcând astfel referire la Marine Le Pen, candidata extremei-drepte, şi că nu ştie de unde vine celălalt, cu referire la centristul Emmanuel Macron, relatează AFP, preluată de dhnet.be.

„Vă spun sincer, nu înţeleg politica internă franceză“, a declarat Suveranul Pontif, întrebat, în timp ce se întorcea cu avionul din Egipt, despre tentaţia catolicilor francezi de a da un vot populist sau extremist la prezidenţiale.

„Am căutat să am relaţii bune cu fostul preşedinte (François) Hollande. A existat un conflict altădată, dar am putut discuta despre acesta“, a adăugat el, făcând referire probabil la dezbaterea pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi sex sau la respingerea de către Vatican a numirii unui ambasador al Franţei homosexual.

„Despre cei doi candidaţi - nu ştiu povestea. Ştiu că unul reprezintă dreapta puternică, dar celălalt nu ştiu de unde vine, deci nu pot da nicio indicaţie“, a spus Papa Francisc râzând, fără să pronunţe numele celor doi candidaţi.

Pe de altă parte, candidatul de centru Emmanuel Macron, de altfel creditat ca favorit de sondajele de opinie, a primit sâmbătă, din nou, sprijinul preşedintelui francez în exerciţiu, François Hollande.

Acesta i-a îndemnat pe alegătorii francezi să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pentru Macron, susţinând că aceasta este datoria lor faţă de Europa şi Franţa, scrie agenţia Reuters preluată de News.ro.

„O persoană trebuie să privească buletinul de vot cu numele lui Macron şi să considere că va opri extrema-dreaptă“, a declarat Hollande.

Anterior, preşedintele socialist a spus că va vota personal pentru candidatul centrist, dar nu i-a îndemnat pe francezi să facă o anumită alegere.

De asemenea, preşedintele francez a spus că alegătorii au o responsabilitate faţă de Europa, făcând referire la poziţia eurosceptică a candidatei extremei-drepte Marine Le Pen.

„Consecinţele vor fi uriaşe pentru Franţa dacă îi întoarce spatele Europei. Alegerea francezilor reprezintă o alegere pentru Franţa, dar şi pentru Uniunea Europeană“, a concluzionat Hollande.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite