Adio, secret bancar în Uniunea Europeană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Austria încă mai stă pe gânduri dacă să renunţe la secretul bancar
Austria încă mai stă pe gânduri dacă să renunţe la secretul bancar

Europa se îndreaptă spre un transfer automat al datelor pentru combaterea evaziunii fiscale. Cele mai importante cinci economii europene au anunţat că urmează să construiască un nou mecanism de comunicare a informaţiilor, pentru a împiedica evaziunea fiscală.


În cadrul unei declaraţii comune, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania au afirmat că vor comunica automat informaţiile privind veniturile din investiţii, ceea ce va împiedica evaziunea fiscală prin deschiderea unor conturi bancare secrete în străinătate.  

Austria şi Luxemburgul erau singurele state din Uniunea Europeană care, în numele secretului bancar, refuzau să transmită automat informaţii despre conturile cetăţenilor din UE aflaţi pe teritoriul lor. Dar, ieri, premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a anunţat că ţara sa este pregătită să relaxeze secretul bancar, acceptând schimbul automat de informaţii începând cu 1 ianuarie 2015.

Într-un comunicat, guvernul a precizat că a „decis să introducă, din 1 ianuarie 2015 schimbul automat de informaţii în ceea ce priveşte plăţile de dobânzi în favoarea persoanelor fizice care au reşedinţă într-un alt stat membru al Uniunii Europene, pentru ca beneficiarii să fie impozitaţi conform dispoziţiilor legislative din statul de reşedinţă, salvgardând în acelaşi timp confidenţialitatea datelor care sunt fără incidenţă fiscală“, se arată în document.

 „Dispoziţiile legislative în vigoare pentru persoanele fizice rezidente în Luxemburg vor rămâne neschimbate. Aceşti beneficiari vor continua să fie supuşi unei reţineri la sursă de 10% din veniturile din economii şi vor beneficia de secretul bancar aşa cum există el astăzi“, susţine guvernul luxemburghez. În plus, aceste dispoziţii nu vor viza persoanele care nu sunt din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Viena, prin vocea cancelarului social-democrat Werner Faymann, a anunţat marţi că este dispus să negocieze ridicarea secretului bancar pentru cetăţenii străini titulari de conturi deschise în Austria. „Vom purta discuţiile în comun cu Luxemburgul.

Da, negociem“, a declarat el la finalul unei şedinţe de guvern. Şi prinţul Hans-Adam de Liechtenstein a declarat, marţi, în cursul vizitei la Viena: „cred că ne îndreptăm spre un transfer automat al informaţiilor. Presiunea va fi tot mai puternică“.

În 2009, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a şters Lichetensteinul de pe lista gri a paradisurilor fiscale, după ce principatul a semnat o serie de acorduri privind schimbul de informaţii financiare.
 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite