Adevărul Live: Corespondenţă de la Slaviansk. Tensiunile cresc după referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii susţin că au obţinut o victorie importantă la referendumul de duminică. FOTO Reuters
Separatiştii susţin că au obţinut o victorie importantă la referendumul de duminică. FOTO Reuters

Corespondentul „Adevărul” Mircea Barbu ne-a adus în direct din Slaviansk ultimele evoluţii din estul separatist al Ucrainei, unde sunt aşteptate din minut în minut rezultatele finale ale referendumului de duminică. Lupte grele au izbucnit şi în această dimineaţă la Slaviansk între militanţii pro-ruşi şi armata ucraineană.

Mircea Barbu

Sunt la Slaviansk. Aşteptăm din moment în moment rezultatele acestui referendum deloc surprinzător. Avem de a face cu o situaţie extrem de similară cu cea din Crimeea. Cifrele sunt o glumă, sunt uriaşe şi rezultatul va fi desigur copleşitor în favoarea separatiştilor, ceea ce nu este o surpriză pentru noi jurnaliştii.

Acţiunile ce vor urma în următoarele zile sunt miza referendumului. Separatiştii au anunţat că vor declara trupele ucrainene, drept forţe ocupatoare. Va fi practic o declaraţie de război.

Filtrele sunt din ce în ce în ce mai strânsă în apropierea Slavianskului. E surprinzător că întâlneşti un filtru pro-rus, apoi unul al forţelor ucrainenelor. Deci practic poziţiile soldaţilor ucraineni sunt înconjurate.

Din punct de vedere al acţiunilor ce se vor întâmpla, am vorbit ieri cu primarul auto-declarat şi se pare că va urma un alt referendum. Aşteaptă un semnal din partea Rusiei pentru a organiza alt referendum şi să se alipească la Rusia.

Elena Dumitru

Kremlinul a declarat deja astăzi că va accepta voinţa poporului.

Mircea Barbu

Au fost fraude majore.

Am mers la Kramatorsk într-o secţie de vot, am cerut permisiunea să filmăm, nu ni s-a permis. Se vota la liber, am întrebat ce se întâmplă şi autorităţile au devenit agitate. Era o fraudă majoră. Am fost urmăriţi de o maşină în care se afla preşedintele secţiei de vot şi alte trei persoane înarmate şi marcate. Am fost duşi la clădirea Radei, ni s-a cerut să ştergem pozele şi tot ce am filmat. Am negociat să stergem doar câteva cadre şi am fost lăsaţi să plecăm. Eram însoţit de doi fotografi francezi.

Organizarea a fost foarte proastă. Iar fraudele pe măsură: alţi colegi de presă mi-au spus că unii oameni au votat de opt ori. În plus, nu cred că am fi fost intimidaţi dacă nu era ceva suspect.

Elena Dumitru

Informaţii de ultimă oră: preşedintele OSCE anunţă că Rusia nu recunoaşte rezultatele referendumului.

Mircea Barbu

Ceea ce sunt declaraţiile politicienilor şi ceea ce se va întâmpla la faţa locului sunt două lucruri complet diferite. 

Separatiştii refuză să negocieze cu autorităţile de la Kiev şi sunt determinaţi să meargă până la capăt.

Elena Dumitru

Se strâng mulţi oameni în spatele tău. Se anunţă rezultatele finale?

Mircea Barbu

Cred că da, dar nu este persoana care face declaraţiile oficiale.

Elena Dumitru

Separatiştii nu sunt foarte bine organizaţi, nu comunică bine. Vom aveam 2 republici autonome? Sau cum se vor organiza?

Mircea Barbu

Primarul autodeclarat din Slaviansk doreşte ca oraşul să devină capitala unei regiuni independentă. Dar realităţile practice indică Doneţkul drept un viitor centru dacă regiunea va deveni independentă. Totuşi separatiştii din Slaviansk consideră că localitatea este un bastion al luptei anti-Kiev şi merită un statut special. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite