Acțiunile companiilor de apărare în picaj după ce s-a aflat că Germania reduce ajutorul militar pentru Ucraina

0
Publicat:

Acțiunile companiilor europene din domeniul apărării au scăzut, luni, 19 august, pierzând din câștigurile semnificative din timpul anului, după informațiile potrivit cărora Germania nu va mai satisface noile cereri de ajutor pentru Ucraina, în încercarea de a limita cheltuielile, notează Bloomberg.

Acțiunile companiei germane Rheinmetall AG au scăzut cu 5,1% la Frankfurt/ FOTO: Arhiva
Acțiunile companiei germane Rheinmetall AG au scăzut cu 5,1% la Frankfurt/ FOTO: Arhiva

Acțiunile companiei germane Rheinmetall AG au scăzut cu 5,1% la Frankfurt, Hensoldt AG - cu 7,6%, iar compania norvegiană Kongsberg Gruppen ASA - cu 4%.

La scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihi, a declarat că informațiile potrivit cărora Germania ar fi suspendat ajutorul militar pentru Ucraina sunt incorecte.

Guvernul german vine cu precizări

Un purtător de cuvânt al guvernului german a anunțat luni că Germania va continua să furnizeze ajutorul necesar pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei rusești, în ciuda planurilor de a-și înjumătăți bugetul pentru a ajuta Kievul în 2025.

„Relatarea care insinuează că reducem ajutorul este pur și simplu inexactă, pur și simplu inexactă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buechner, citat de RFE/RL.

El a spus că Germania este „pe deplin angajată” să sprijine Ucraina „atât timp cât este necesar”.

Berlinul, care este principalul furnizor de ajutor al Europei pentru Ucraina, a dat deja un semnal de schimbare în cursul față de Ucraina chiar de luna trecută, când coaliția de guvernare a social-democraților, verzilor și liberalilor a adoptat un acord preliminar asupra unui proiect de buget pentru 2025.

Acesta conține planuri detaliate de reducere a asistenței viitoare acordate Ucrainei la jumătate, până la 4 miliarde de euro, pentru a putea îndeplini alte priorități de cheltuieli, comparativ cu aproximativ 8 miliarde de euro cât a oferit în 2024.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris sâmbătă că Germania nu va mai acorda noi ajutoare pentru Ucraina, adică va îngheța ajutorul pentru țara invadată de Rusia lui Putin, pentru că guvernul încearcă să limiteze cheltuielile.

Deși programele existente vor continua în general, cererile suplimentare pentru sprijin militar nu vor fi aprobate, a scris publicația sâmbătă, citând documente guvernamentale și e-mailuri, precum și diverși oficiali.

Nu vor fi aprobate noi cereri de bani pentru Ucraina la cererea cancelarului Olaf Scholz, scrie publicația care citează o scrisoare a Ministerului Finanțelor din 5 august.

În scrisoarea obținută luni și de Reuters, ministerul de finanțe spune că noi măsuri sunt permise doar în acest an și anul viitor, pentru care finanțarea a fost deja asigurată.

„Vă rugăm să vă asigurați că sunt respectate limitele superioare”, se încheie scrisoarea adresată ministrului Apărării Boris Pistorius și ministrului de Externe Annalena Baerbock.

Probleme în coaliția guvernamentală

Coaliția de guvernământ a Germaniei a fost blocată luni de zile în certuri nesfârșite după ce o hotărâre judecătorească a anulat fonduri de miliarde de euro, forțând reduceri bugetare în întregul guvern.

Vineri, partidele din coaliția de guvernare au încheiat un acord final cu privire la planul de cheltuieli pentru anul viitor, scrie presa germană.

Planurile bugetare ale Germaniei, finalizate săptămâna trecută, presupun reducerea deficitului cu 6,5 miliarde de euro (7,17 miliarde de dolari) în 2025, fără promisiuni de noi fonduri pentru Ucraina.

Conservatorii din coaliția de trei partide a lui Scholz spun că viitorul ajutor pentru Ucraina ar trebui să provină din dobânda pentru activele înghețate ale Rusiei.

Germania și alte țări G7 au încheiat în luna iunie un acord preliminar pentru a utiliza aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane ale Rusiei imobilizate în instituțiile financiare occidentale pentru a asigura un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.

Numai că guvernele încă nu au căzut de acord asupra detaliilor schemei, iar discuțiile tehnice ar putea dura luni întregi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite