Președintele Cehiei: Ucraina poate adera la NATO chiar dacă unele teritorii sunt ocupate de Rusia

0
Publicat:

Președintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să depindă de recâștigarea completă a teritoriului național, inclusiv a zonelor ocupate de Rusia. Pavel sugerează că Ucraina poate fi acceptată în alianță chiar și cu teritorii temporar sub ocupație rusă, similar cum modul în care Germania a aderat în 1955.

Petr Pavel spune că Ucraina ar putea adera la NATO - Foto EPA EFE
Petr Pavel spune că Ucraina ar putea adera la NATO - Foto EPA EFE

Petr Pavel a afirmat într-un interviu pentru Novinky, publicat pe 19 august și citat de KyivIndependent, că aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să fie condiționată de recâștigarea totală a teritoriului național, inclusiv a zonelor controlate de Rusia.

Summitul NATO din iulie de la Washington a culminat cu adoptarea Pactului pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de state membre. Acest acord a confirmat angajamentul „ireversibil” al Alianței pentru aderarea Kievului, deși Ucraina nu a primit încă o decizie finală privind viitoarea sa aderare.

Președintele Volodymyr Zelenski, care a cerut în mod repetat o invitație oficială la aderare, a afirmat că Ucraina va deveni membră NATO doar după încheierea conflictului cu Rusia.

Petr Pavel, fost militar de carieră, estimează că Ucraina și Rusia ar putea ajunge la un acord „în următorii ani”, posibil cu unele teritorii ucrainene încă ocupate de Rusia. Totuși, Pavel sugerează că Occidentul ar trebui să considere aceste teritorii ca fiind „ocupate temporar ”.

În martie, președintele ceh a declarat că Rusia „nu are dreptul” să impună condiții pentru pace în Ucraina. Potrivit lui Pavel, războiul se va încheia cel mai probabil fie cu o victorie militară decisivă a uneia dintre părți, fie prin epuizarea totală a ambelor părți, mai degrabă decât prin negocieri.

Nu cred că redobândirea deplină a controlului asupra întregului teritoriu este o condiție necesară (pentru aderarea la NATO)”, a declarat Petr Pavel, președintele Cehiei.

Dacă există o demarcație, chiar și a unei granițe administrative, putem accepta această graniță administrativă ca fiind una temporară și putem accepta Ucraina în NATO pe teritoriul pe care îl va controla în acel moment”, a mai spus acesta.

Pavel a menționat Germania ca exemplu, explicând că aceasta a aderat la alianță în 1955, în ciuda faptului că o parte din teritoriu a fost ocupată de Uniunea Sovietică până în 1990.

Prin urmare, cred că există o soluție, atât tehnică, cât și juridică, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO fără a trage NATO într-un conflict cu Federația Rusă”, a spus Petr Pavel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite