Val de furie în China, după decesul unei tinere căreia i s-a refuzat asistența medicală VIDEO

0
Publicat:

Cazul unei fete de 16 ani care a murit într-un centru de carantină Covid, după ce medicii ar fi ignorat cererile familiei ei de a-i oferi asistență medicală, a provocat furie în China, unde populația este deja epuizată de măsurile de prevenție stricte, relatează The Guardian.

Videoclipul a apărut odată cu întâlnirea lideriilor comuniști la Beijing Foto: captură video
Videoclipul a apărut odată cu întâlnirea lideriilor comuniști la Beijing Foto: captură video

Un videoclip cu fata bolnavă, chinuindu-se să respire pe un pat supraetajat din centrul de carantină din Ruzhou, provincia Henan, s-a răspândit pe rețelele sociale chineze în ultimele 24 de ore.

În imagini este surprinsă și o femeie care pretinde că este mătușa fetei și care spune că nepoata ei a murit după ce a avut febră mare, convulsii și vărsături. Potrivit acesteia, familia fetei a cerut ajutor medical, dar niciun medic nu a mai trecut pe acolo zile întregi, iar la apelurile telefonice oficiale nu au primit niciun răspuns.

Am cerut ajutor la 3 dimineața, inclusiv la linia telefonică a primarului și centrului pentru controlul și prevenirea bolilor, și nu răspuns nimeni. Vreau ca familia și prietenii mei să vadă acest videoclip și să-l răspândească, astfel încât să pot găsi ajutor și să caut dreptate. Vreau doar să știu care este motivul morții ei”, a afirmat ea.

Videoclipul a apărut odată cu întâlnirea lideriilor comuniști la Beijing pentru congresul partidului lor – cea mai importantă întâlnirei politică din ultimii cinci ani din China. Autoritățile au fost alertate pentru a se asigura că nu există semne de neliniște în timpul întâlnirii, dar frustrarea a izbucnit.

În Henan, care are o populație de aproape 100 de milioane de oameni, marți au fost raportate 26 de noi cazuri, iar luni- 13. Dar politica zero-Covid a  Chinei care cere autorităților să limiteze și să elimine toate focarele a dus la izolarea unor clădiri, cartiere și orașe.

Există rapoarte conform cărora mii de oameni din Ruzhou au fost duși în carantină în ultimele săptămâni. Mătușa fetei a spus că șase membri ai familiei lor au fost plasați în carantină și că nepoata ei nu era bolnavă când a ajuns acolo.

O astfel de aplicare strictă a legii i-a făcut pe mulți chinezi să se teamă că ar putea fi încuiați în case, sau, mai rău, transportați la centrele de carantină în ciuda faptului că nu au fost confirmați pozitiv cu Covid.

În timpul lockdown-ului, în unele regiuni, au existat  mai multe cazuri ale în care oamenilor li s-a refuzat îngrijirea medicală de către oficiali care motivau că trebuie să respecte regulile stricte care cer prezentarea unui test negativ pentru a putea fi internat în spital sau că serviciile medicale au părut copleșite. Mai mulți oficiali ar fi fost pesepșiți după ce oamenii au protestat, iar cazurile au fost prezentate în presa locală.

Potrivit sursei citate, decesul fetei de 16 ani nu pare să fi fost raportat în presa chineză miercuri după-amiază, dar totuși a provocat furie pe rețelele de socializare.

Investigați cu strictețe până la capăt, întreaga țară merită o explicație”, a scris o persoană pe Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Sistemul este paralizat și nu există nimeni care să se ocupe de el”, a spus un internaut de pe Weibo. „Nu trebuie să permitem ca tragedia să se repete! A face această declarație nu înseamnă a crea panică, dar cetățenii sunt cu adevărat neputincioși și au nevoie de o mică speranță”, a comentat cineva, care a șters apoi ce a scris.

Peste 700.000 de persoane au vizualizat postări ce conțineau mai multe hashtag-uri, cel mai răspândit fiind „Fata din Ruzhou moare pe neașteptate”. Un hashtag intitulat „Fata din Ruzhou moare în carantină” a fost cenzurat miercuri și postările aferente nu mai erau vizibile.

Oamenii au semnalat în comentarii cenzurarea discuțiilor, unii speculând că acesta are loc pentru a evita „provocările” în timpul congresului.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite