O chinezoaică a ținut 16 joburi în paralel, timp de trei ani. Prejudiciul total: aproape 7 milioane de dolari

0
Publicat:

O chinezoaică, identificată sub pseudonimul Guan Yue, a reușit să adune 16 posturi în cadrul unor corporații, fără să meargă la niciunul dintre locurile de muncă. Ampla ei schemă de fraudă i-a adus aproape 7 milioane de dolari.

Tânăra obținea joburile fraudulos, după care le ceda unor complici FOTO Shutterstock
Tânăra obținea joburile fraudulos, după care le ceda unor complici FOTO Shutterstock

Modus Operandi

Guan a ținut meticulos evidența angajărilor sale pe o simplă foaie de hârtie. Ori de câte ori participa la interviuri de angajare, ea împărtășea în mod ingenios imagini de la aceste sesiuni pe canalele de lucru ale companiei, dând impresia că se află la întâlniri cu clienții, , după cum a relatat ziarul de stat Xinmin, citat de BusinessInsider.

Când ofertele de muncă deveneau prea numeroase pentru ca ea să jongleze cu ele, delega postul unei cunoștințe, câștigând în acest fel un comision. Această rețea complicată de înșelăciune a fost atât de bine executată încât a rămas neobservată pentru o perioadă considerabilă.

Stilul de viață și complicii

Cu câștigurile substanțiale obținute din această schemă, Guan și soțul ei, care era și el complice, au cumpărat un apartament de lux în Shanghai.

Fondurile au fost canalizate în mod strategic prin diverse conturi bancare pentru a evita suspiciunile.

Escrocheria elaborată a început să se destrame în ianuarie, când un director executiv din domeniul tehnologiei internetului, indicat doar sub pseudonimul Liu Jian, a descoperit că unul dintre angajații săi lucra simultan pentru o altă companie.

Liu angajase inițial o echipă de vânzări formată din opt membri care, în ciuda acreditărilor lor impresionante, nu au înregistrat niciun progres semnificativ după perioada de probă.

O greșeală a șefului echipei, pe nume pseudonim Yang Hong, a dus la descoperirea dublei angajări a acestuia, ceea ce l-a determinat pe Liu să alerteze autoritățile. Această investigație a culminat cu arestarea a 53 de persoane care aveau legătură cu escrocheria.

Ceea mai mare problemă

Ziarul Xinmin subliniază faptul că frauda în domeniul muncii de o asemenea amploare nu este un incident izolat în China.

Se estimează că aproximativ 700-800 de grupuri exploatează angajatorii prin asumarea mai multor roluri profesionale. Aceste grupuri și-au perfecționat abilitățile, devenind intervievați pricepuți, cu CV-uri aparent fără cusur.

Atunci când sunt depistate, aceste cazuri sunt de obicei rezolvate prin intermediul legislației muncii, un sistem pe care aceste grupuri au devenit din ce în ce mai pricepute să îl ocolească. 

Un astfel de grup a reușit chiar să se infiltreze într-o companie prin angajarea unuia dintre membrii săi ca reprezentant al resurselor umane, care ulterior a angajat restul grupului.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite