Cum înjură chinezii guvernul pe net, fără ca autoritățile să înțeleagă ce se întâmplă

0
Publicat:

Cetățenii din Guangzhou își varsă frustarea online după ce orașul - în care locuiesc 19 milioane de oameni - a devenit epicentrul unei epidemii naționale de COVID, ceea ce a dus din nou la impunerea măsurilor de lockdown.

chinezi pe stradă în Beijing foto pixabay
Sistemul de cenzură nu recunoaște postările cu limbaj licențios. FOTO: Pixabay

Pe platforma Weibo, versiunea chineză a Twitterului, dar restricționată, mai mulți localnici au folosit un limbaj licențios la adresa guvernului, acuzându-l că „vorbește prostii” - folosind expresii mai puțin politicoase, relatează CNN. 

Înjurăturile nu lipsesc din postările care arată nemulțumirile din ce în ce mai mari ale localnicilor referitoare la măsurile impuse de autorități conform politicii toleranță zero pentru COVID - lockdownuri imediate, testare în masă, carantine, dar nu numai. Surprinzător este faptul că astfel de postări nu au fost șterse din mediul online și au trecut de cenzura dură impusă de autoritățile chineze.

Postări sunt în cantoneză, dialect al limbii chineze, care provine din provincia Guangdong și este vorbită de zeci de milioane de oameni din sudul Chinei. Poate fi dificil de descifrat de către vorbitorii de mandarină – limba oficială a Chinei și cea favorizată de guvern – mai ales în formele sale scrise și adesea complexe de argou.

Și acesta pare să fie doar cel mai recent exemplu al modului în care chinezii apelează la cantoneză pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvernul lor, fără a atrage atenția cenzorilor atotvăzători.

În luna septembrie a acestui an, organizația independentă de monitorizare a mass-media din SUA, China Digital Times, a remarcat că numeroase postări în cantoneză despre nemulțumirile oamenilor scăpau de cenzură.

„Poate pentru că sistemul de cenzură al conținutului de pe Weibo are dificultăți în recunoașterea ortografiei caracterelor cantoneze, multe postări în limbaj picant, îndrăzneț și simplu încă supraviețuiesc. Dar dacă același conținut este scris în mandarină, este probabil să fie blocat sau șters”, a spus organizația, care este afiliată Universității Berkeley din California. 

În Hong Kong, unde se vorbește cantoneză, demonstranții antiguvernamentali din 2019 au folosit adesea jocul de cuvinte în cantoneză atât pentru sloganuri de protest, cât și pentru a se proteja împotriva unei potențiale supravegheri de către autoritățile chineze continentale.

China

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite