Un site chinez a fost suspendat după ce a pus la îndoială un tratament anti-COVID-19 promovat de autorităţi

0
0
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Un site de ştiri medicale din China a fost suspendat după ce a pus sub semnul întrebării eficacitatea unui tratament împotriva COVID-19 bazat pe medicina tradiţională chineză şi promovat de autorităţi.

Un tratament medicamentos bazat cu precădere pe caprifoi şi seminţe de caise, numit „Lianhua Qingwen", fusese folosit împotriva COVID-19 în timpul lockdown-ului impus în Shanghai, între sfârşitul lunii martie şi începutul lunii iunie.

Portalul DXY, care oferă numeroase servicii de sănătate şi are drept acţionar gigantul chinez al internetului Tencent, a pus la îndoială virtuţile terapeutice ale acestui remediu. Articolul controversat a fost între timp eliminat de DXY.

Site-ul are în prezent „interdicţie de publicare" pe cel puţin cinci dintre reţelele sociale pe care posta, din cauza unei „încălcări a legilor şi reglementărilor", se arată pe contul Weibo al DXY, fără a se specifica infracţiunea în cauză, scrie Agerpres.

DXY postează de obicei mai multe articole medicale pe zi pe serviciul de mesagerie WeChat. De luni, nici conturile sale nu au mai fost actualizate.

Contactat de AFP, specialistul chinez în informaţii medicale nu a reacţionat imediat.

Pe reţeaua de socializare Weibo, unii internauţi au salutat suspendarea, acuzând DXY de conivenţă cu "forţele antichineze" şi de răspândirea de informaţii false, însă alţii au deplâns această decizie.

„Puteţi critica DXY [...] dar nu aveţi dreptul să îl interziceţi", a scris un utilizator de Weibo.

Mai multe ţări, inclusiv SUA, şi-au exprimat îndoielile cu privire la eficacitatea Lianhua Qingwen în vindecarea COVID-19, subliniind lipsa de dovezi ştiinţifice.

În 2003, tratamente tradiţionale au fost utilizate pe scară largă în China, în combinaţie cu medicamente occidentale, în timpul epidemiei de SARS care a ucis 774 de persoane în întreaga lume, majoritatea în această ţară.

Preşedintele chinez Xi Jinping a numit în 2019 medicina tradiţională o „comoară a civilizaţiei chineze" şi a dat instrucţiuni ca aceasta să aibă la fel de multă influenţă ca medicina modernă.

Presupusele virtuţi ale farmacopeei tradiţionale au fost de atunci promovate cu regularitate de către autorităţi.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite