China relaxează restricțiile privind creșterea animalelor sălbatice: „Vor crește riscurile pentru sănătatea publică”

0
Publicat:

Relaxarea restricțiilor după pandemie ar putea slăbi protecția animalelor și ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, spun experții. 

Șobolanii de bambus sunt crescuți în principal pentru carnea lor FOTO Shutterstock
Șobolanii de bambus sunt crescuți în principal pentru carnea lor FOTO Shutterstock

China pare să slăbească restricțiile post-Covid privind creșterea animalelor sălbatice, cum ar fi porcii spinoși, civetinele și șobolanii de bambus, ceea ce ridică un nou risc pentru sănătatea publică și biodiversitate, avertizează ONG-urile și experții, potrivit The Guardian

Înainte de pandemie, creșterea animalelor sălbatice a fost promovată de agențiile guvernamentale ca o modalitate ușoară de îmbogățire pentru chinezii din mediul rural. Dar China a emis o interdicție totală privind vânătoarea, comerțul și transportul animalelor sălbatice, precum și consumul acestora ca hrană, după ce experții în sănătate publică au sugerat că virusul ar fi putut proveni din lanțul de aprovizionare.

Aproximativ 14 milioane de persoane lucrau în industria de creștere a animalelor sălbatice înainte de restricțiile Covid, industria având o valoare estimată la 520 de miliarde de yuani (60 de miliarde de lire sterline).

Interdicția vizează aproape 1.800 de animale cu valori ecologice, economice și sociale importante - cunoscute sub numele de „cele trei valori”. Printre acestea se numărau arici, câini raton, civet, mistreți, porci spinoși și șobolani de bambus. Cu toate acestea, consumul de animale sălbatice ca hrană a stat într-o zonă gri, spun experții, autoritățile recunoscând că reglementările actuale nu sunt suficient de clare.

La scurt timp după interdicție, centrele de creștere a animalelor sălbatice din China au primit ordin să se închidă, tăind astfel principala sursă de venit pentru milioane de fermieri. Cu toate acestea, fermierii puteau încă să crească în captivitate un număr mai mic de animale exceptate de pe lista interzisă, inclusiv vulpi argintii și câini raton, dacă obțineau o licență aprobată de guvern.

În timp ce reglementările interzic consumul de specii provenite din surse ilegale sau aflate sub protecție, acestea nu spun dacă „consumul de animale cu cele trei valori sau de alte animale sălbatice terestre care nu se află sub un anumit tip de protecție este legal sau nu. Acest lucru creează o lacună”, a declarat Yang Heqing, un oficial al Congresului Național al Poporului.

O actualizare mai recentă a Legii privind protecția faunei sălbatice a ușurat acum restricțiile privind creșterea animalelor sălbatice, susțin ONG-urile și experții. „Conform celui de-al doilea proiect, creșterea animalelor sălbatice cu cele trei valori nu mai trebuie să fie aprobată. Trebuie doar să se înregistreze. Iar dacă ceva nu merge bine, va trebui doar să remediați problema într-o anumită perioadă de timp”, se arată într-o declarație publică a Shan Shui Conservation Center, un ONG chinez dedicat conservării speciilor și ecosistemelor.

„Ne temem că astfel de schimbări vor slăbi supravegherea și protecția animalelor cu cele trei valori, având astfel un impact asupra populațiilor sălbatice”, a adăugat declarația.

Cea mai recentă actualizare a eliminat, de asemenea, sintagma "prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică", slăbind legătura dintre protejarea faunei sălbatice și protejarea sănătății publice, susțin ONG-urile.

Cel mai bun mod de a proteja cu adevărat sănătatea publică este să lăsăm animalele sălbatice să rămână acolo unde ar trebui să fie, adică în habitatul lor natural”, a declarat grupul chinez de voluntari pentru conservarea vieții sălbatice Anti-Poaching Crime Squad într-o declarație pe WeChat. „Orice încercare de a le cultiva, crește, cumpăra sau vinde și utiliza, în special prin consumul lor, nu va face decât să crească riscurile pentru sănătatea publică”.

Categoriile exceptate pentru creșterea în captivitate conțin 16 tipuri de animale, inclusiv câteva soiuri de găini, rațe și cerbi, precum și vulpi argintii, câini raton și nurci. Dar modificările de reglementare au fost privite ca niște contexte nou create pentru revigorarea afacerii cu animale sălbatice, acum în repaus.

„Este foarte probabil ca animalele sălbatice, în special speciile cu cele trei valori, să revină în atenția publicului. Ar însemna cu siguranță o victorie temporară pentru susținătorii industriei”, a declarat pentru The Guardian Zhou Jinfeng, secretarul general al Fundației pentru Conservarea Biodiversității și Dezvoltare Verde din China, Zhou Jinfeng.

„Să nu uităm că au existat deja trei epidemii majore cauzate de coronavirusuri de la începutul secolului XXI: Sars, Mers și Covid. S-a crezut că aceste epidemii au fost strâns legate de viața sălbatică. Ar trebui să învățăm lecția și să introducem politici care să-i îndrume pe lucrătorii din industrie să găsească alternative”, a adăugat el.

Song Wan, un fost crescător de șobolani de bambus din provincia Hunan, a suferit pierderi uriașe în urma interzicerii abrupte a creșterii animalelor sălbatice. Acum, el este pregătit să reia activitatea. „Încă mai țin un număr mic de șobolani. Dacă creșterea animalelor sălbatice va fi din nou permisă, voi începe să cresc mai mulți.”

Ran Jingcheng, cercetător la Colegiul de Silvicultură al Universității Guizhou, a declarat că se opune consumului de animale sălbatice ca hrană și braconajului speciilor pe cale de dispariție, dar că este „neștiințific să consideri animalele crescute în captivitate la fel ca cele care trăiesc în sălbăticie”.

Alți experți nu sunt de acord. „Relaxarea acestor reglementări este scandaloasă”, a declarat profesorul Diana Bell, biolog în domeniul conservării la Universitatea East Anglia. „Ei trebuie să se gândească foarte bine la acest lucru, deoarece, din ceea ce am aflat în fermele de porci spinoși din Vietnam, multe exemplare au fost de fapt obținute prin spălarea animalelor capturate din sălbăticie. Dacă nu putem rezolva această problemă, astfel de activități vor reprezenta o amenințare majoră pentru biodiversitatea din Asia.”

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite