Casa de licitații Sotheby's din New York a plătit 6 milioane de euro pentru a scăpa de procesele pentru fraudă fiscală

0
Publicat:

Casa de licitații Sotheby's a ajuns la un acord cu autoritățile din New York, acceptând să plătească o sumă semnificativă, de peste 6 milioane de dolari, pentru a pune capăt unor procese legale care o acuzau de implicare într-o schemă de evaziune fiscală.

Casa de licitații Sotheby's plătește 6 milioane de dolari pentru evaziune fiscală
Casa de licitații Sotheby's plătește 6 milioane de dolari pentru evaziune fiscală. Foto: Arhivă

Potrivit unui comunicat al Biroului Procurorului General al statului New York, această înțelegere vine după o investigație extinsă în care Sotheby's a fost acuzată de ajutarea clienților săi să evite plata impozitelor prin metode frauduloase.

Fraudă cu opere de artă pentru evitarea impozitelor

Procurorul general al statului New York, Letitia James, a declarat că, în perioada 2010-2020, casa de licitații a "încurajat clienții să afirme în mod fraudulos că operele de artă pe care le-au cumpărat erau destinate revânzării". Această practică a permis unor clienți să evite plata impozitelor pe vânzarea unor opere de artă în valoare de zeci de milioane de dolari.

James a subliniat că, într-un caz specific, un "client important, identificat drept 'colecționarul', a achiziționat opere de artă în valoare de 27 de milioane de dolari de la Sotheby’s între 2010 și 2015, utilizând sistemul de scutire de impozit a certificatelor de revânzare". În realitate, însă, lucrările de artă achiziționate nu erau destinate revânzării, ci pentru a fi incluse într-o colecție privată. Angajații Sotheby’s au ajutat chiar la instalarea acestora la domiciliul colecționarului, știind că acestea nu vor fi revândute în scopuri comerciale.

Investigația a relevat că Sotheby’s nu doar că a oferit certificate de revânzare false unui client major, dar a distribuit astfel de documente și către "cel puțin șapte alți clienți" în perioada 2012-2020. În plus, casa de licitații le-a sugerat acestora să utilizeze aceste certificate pentru a evita impozitele, ceea ce constituie o încălcare gravă a legii fiscale.

Un caz similar de evaziune fiscală a fost rezolvat în 2018 cu Porsal Equities, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice și care era controlată de colecționarul menționat mai sus. Atunci, compania a plătit peste 10 milioane de dolari în impozite, penalități și daune pentru a încheia litigiile.

Pe lângă plata amenzii de 6 milioane de dolari, Sotheby’s a fost obligată să implementeze "reforme semnificative" în modul în care gestionează tranzacțiile cu opere de artă, pentru a asigura transparența și pentru a preveni pe viitor orice încercare de fraudă. Casa de licitații va trebui să își revizuiască procedurile interne și să asigure că intențiile finale ale cumpărătorilor sunt clar documentate și respectate.

Știri Externe

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite