VIDEO Filmare cu un supermicroscop. Ce se întâmplă când ne înţeapă un ţânţar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pasteur din Paris, Franţa, au reuşit să înregistreze cu ajutorul unui microscop de ultimă generaţie modul în care se hrăneşte femela de ţânţar.


Cercetătorii au realizat spectaculoasa filmare folosind un şoarece de laborator anesteziat, apoi au urmărit, pur si simplu, cum ţânţarul perforează pielea victimei şi sondează o vreme cu trompa ca să găsească un vas de sânge din care să se hrănească.

Cu această ocazie s-a observat cât de flexibile sunt părţile care formează gura acestei insecte, în aşa fel încât să se folosească mai eficient de ea atunci când găseşte gazda care îi va asigura masa, scrie Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au vaccinat cobaiul cu anticorpi care recunosc compoziţia chimică a salivei injectate de ţânţar în momentul înţepăturii.

„Am vrut să aflăm dacă ţânţarii se comportă altfel atunci când atacă animale imunizate împotriva salivei lor. Aşa am aflat că saliva a reacţionat în contact cu vaccinul pe care l-am inoculat şi vasul de sânge s-a sudat. Dar asta nu a oprit ţânţarul. A continuat să „pipăie“ împrejur până a identificat un vas de sânge mai mare“, a povestit Valerie Choumet, cea care a condus echipa de cercetare.

Filmare cu un supermicroscop. Ce se întâmplă când ne înţeapă un ţânţar

Ţânţarul, actorul principal al filmuleţului, s-a hrănit timp de patru minute. Sub microscop, trompa ţânţarului se prezintă ca o formă alungită ale cărei părţi se subţiază spre vârf .

„Citisem că gura insectei este formată din părţi mobile care acţionează sub pielea victimei, dar să şi vezi cum se petrece acest lucru în faţa ochilor tăi a fost de-a dreptul superb“, a mărturist Choumet.  

Filmarea ar putea să fie de un real ajutor în cadrul unor cercetări viitoare menite să prevină răspândirea malariei şi a altor boli transmise de ţânţari.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite