VIDEO Ce reguli încalci când vorbeşti la mobil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii în bune maniere spun că e de prost gust să primeşti un apel atunci când iei masa cu cineva
Specialiştii în bune maniere spun că e de prost gust să primeşti un apel atunci când iei masa cu cineva

Mulţi dintre posesorii de telefoane mobile ignoră faptul că-i enervează la culme pe cei din jur sau chiar îi jignesc. Tehnologia modernă ne permite să comunicăm instant chiar şi cu persoane care se află la celălalt capăt al lumii. Tot ea ne face să-i scoatem din minţi pe cei aflaţi foarte aproape.

Telefoanele mobile joacă astăzi un rol esenţial în vieţile noastre. Le folosim pentru a ne îndeplini sarcinile de serviciu sau pentru a menţine prietenii. Cei mai mulţi dintre noi uită însă că aceste dispozitive trebuie folosite într-un anume fel, aminteşte agenţia Reuters.

Citeşte şi:

Ce-au ajuns cei 7 ani de acasă

Bunele maniere revin la modă

Reprezentanta Debrett's - o autoritate în materie de bune maniere din Marea Britanie -, Jo Bryant vine cu o serie de reguli de conduită pentru posesorii de telefoane mobile care nu-şi doresc să-i jignească sau să-i enerveze la culme pe cei care se află în apropierea lor.

1 Alege setările potrivite. Dacă soneria telefonului tău mobil te face să roşeşti în anumite situaţii (în tren, în birou, etc.), atunci e clar că nu ai ales cea mai potrivită melodie care indică apelurile sau mesajele. Ai grijă la volum: soneriile nu ar trebui să le invadeze auzul celor din jur şi nici să-i facă să întoarcă privirea după tine atunci când îţi sună mobilul. Totodată, închide sau setează telefonul pe vibraţii atunci când intri într-o şedinţă, într-o sală de teatru sau de cinema.

2 Fii discret/ă. Telefonul tău mobil nu este un megafon, deci nu ţipa în receptor. Fii atent/ă la ce se întâmplă în jurul tău şi încearcă să nu foloseşti mobilul atunci când conversaţia ta ar putea deranja alte persoane. Vocea ta ar putea deranja oamenii dintr-un întreg vagon de tramvai sau de metrou dacă aceştia răsfoiesc paginile unei cărţi sau ale unui ziar.

Nu e indicat să discuţi subiecte intime de faţă cu necunoscuţi. La fel, subiectele despre bani, sex, treburi de serviciu sau înjurăturile trebuie evitate în conversaţiile pe ­care le porţi în public. În acest fel îţi respecţi nu numai propria intimitate, dar şi pe a celor din jur. Există locuri în care este de prost gust să foloseşti telefonul mobil: galeriile de artă, bisericile, spitalele, cimitirele etc.

3 Ai grijă de cel care-ţi ţine companie. Oamenii de alături merită mai multă atenţie din partea noastră decât gadgeturile, aşa că, pe cât posibil, închide-ţi telefonul atunci când te întâlneşti cu o persoană dragă. Nu-ţi etala telefonul pe masă la restaurant şi nu te uita la ecranul lui pe durata unei conversaţii cu o persoană. Dacă aştepţi un telefon important atunci când te întâlneşti cu cineva, explică şi cere-ţi scuze, apoi retrage-te pentru a primi apelul.

La fel, la o petrecere sau un eveniment, încearcă să găseşti un loc retras atunci când vrei să primeşti sau să dai telefoane. Nu citi şi nu trimite mesaje atunci când te afli în compania cuiva decât dacă este absolut urgent. Şi din raţiuni pragmatice e bine să nu vorbeşti la telefon atunci când realizezi tranzacţii la bancă, atunci când cumperi ceva dintr-un magazin sau plăteşti o anumită factură. Este şi jignitor la adresa persoanelor care te servesc.

4 Priorităţi şi obiective. Mesajele sunt ideale dacă vrei să comunici ceva scurt şi rapid. Nu scrie mesaje atunci când vrei să comunici ceva important sau ceva care ar putea necesita lămuriri ulterioare. Dacă trebuie să anulezi o întâlnire, fă-ţi întotdeauna timp pentru a suna. Scuzele sunt mai uşor de primit în acest fel. De asemenea, nu folosi abreviaţii care ar putea crea confuzie.

Scrie cuvintele cât mai corect posibil din punct de vedere gramatical pentru a te face înţeles. Dacă destinatarul te cunoaşte foarte bine, formulele de salut foarte rigide pot fi evitate. Nu în ultimul rând, nu folosi niciodată un mesaj text pentru a te despărţi de o persoană sau pentru a-şi exprima condoleanţele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite