Zece inhibitoare naturale ale poftei de mâncare. Cum acționează și în ce cazuri se impun precauții

0
Publicat:

În categoria inhibitoarelor naturale al apetitului intră suplimente sau alimente care ajută la reducerea senzației de foame sau la creșterea ratei metabolismului potrivit verywellhealth.com.

Anumite alimente reduc pofta de mâncare. FOTO Shutterstock
Anumite alimente reduc pofta de mâncare. FOTO Shutterstock

Niciun supliment sau aliment nu vă va putea ajuta însă să vă atingeți obiectivele de gestionare a greutății, avertizează sursa citată, care a analizat câteva supresoare naturale ale apetitului disponibile.

Iată câteva dintre suplimentele de suprimare a apetitului disponibile pe piață:

Fibrele, în general  

Fibrele sunt un tip de carbohidrați complecși care se găsesc în mod normal în alimentele pe bază de plante. Corpul uman nu le poate digera sau absorbi complet. Ele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. 

În general, fibrele par să scadă pofta de mâncare prin creșterea sațietății.

Unele dovezi sugerează că psyllium, glucomanan și agar pot fi de ajutor în acest sens.

Psyllium

Psyllium este o fibră solubilă care formează o substanță asemănătoare unui gel în stomac, ceea ce creează o senzație de sațietate și, prin urmare, diminuează pofta de mâncare.

Nu luați însă psyllium dacă aveți apendicită sau blocaj intestinal. Dacă luați medicamente, cereți sfatul medicului înainte de a administrarea psylliumului.

Glucomanan

Glucomananul este o fibră solubilă care se găsește în rădăcini, tuberculi și în mulți bulbi de plante. În cazul său nu au fost observate efecte secundare în cadrul studiilor.

Agar

Într-un studiu de 16 săptămâni, efectuat pe 76 de persoane cu diabet de tip 2.7, s-a demonstrat că agarul reduce greutatea corporală și grăsimea.

Nici în acest caz nu au au fost observate efecte secundare în studiile clinice. Trebuie însă reținut că fibrele pot diminua absorbția anumitor medicamente, scăzând astfel eficiența acestora, motiv pentru care se administrează cu cel puțin două ore înainte de medicamente.

Proteine slabe

Consumul de proteine, cum ar fi proteinele din zer, a avut ca efecte creșterea hormonilor de sațietate, care, la rândul lor, au ajutat la reglarea apetitului.

Trebuie să manifestați prudență dacă aveți probleme renale sau hepatice. Consultați un medic sau un dietetician autorizat pentru a determina aportul adecvat de proteine în aceste cazuri!

Mai trebuie precizat și că proteinele pot interfera cu absorbția levodopa (un medicament utilizat pentru boala Parkinson).

Calciu și vitamina D

Potrivit unui alt studiu, suplimentarea cu calciu și vitamina D timp de 12 săptămâni a ajutat la pierderea de grăsime. Cercetătorii au sugerat că deficiența de vitamina D a crescut pofta de mâncare.

Atenție, calciul poate interfera cu absorbția anumitor antibiotice. Cereți sfatul medicului cu privire la oportunitatea și momentul potrivit pentru administrarea medicamentelor și suplimentelor.

Probiotice și sinbioticele, în general

Probioticele sunt bacteriile benefice din intestin. Prebioticele sunt fibre nedigerabile care susțin creșterea acestor microorganisme iar sinbioticele se referă la combinația  probioticelor și prebioticelor.

Potrivit sursei citate, suplimentarea cu sinbiotice timp de trei luni, crește abundența de bacterii intestinale benefice, utilă persoanelor supraponderale sau obeze.

Inulina

Inulina, un tip de fibre extrase din cicoare, este la rândul ei un prebiotic. Inulina a avut mai multe efecte benefice la persoanele cu diabet de tip 2, inclusiv reducerea greutății.

Totuși, efectele inulinei asupra greutății și a sațietății la persoanele supraponderale sau cu obezitate, dar care nu au diabet, nu sunt clare.

Efecte secundare ale probioticelor și prebioticelor includ următoarele: crampe abdominale, diaree, scaune moi, constipație, balonare și flatulență.

Înainte de a lua probiotice ar trebui să discutați cu un medic.

Extract de ceai verde

Cofeina din ceaiul verde ar putea contribui la scăderea apetitului.

Atenție, însă, ceaiul verde nu este pentru oricine și poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea este necesar să discutați cu un medic înainte de a-l folosi!

Acid alfa lipoic (ALA)

ALA este un acid gras antioxidant care ajută organismul să producă energie din zaharuri.

Unele dovezi preliminare sugerează că ALA a avut ca efecte suprimarea apetitului, descompunerea grăsimilor, reducerea generării de grăsimi și îmbunătățirea metabolismului zahărului din sânge.

ALA poate avea și unele efecte  secundare, precum dureri abdominale, greață, urticarie, mâncărime și hipoglicemie.

De precizat că nu se cunoaște siguranța utilizării ALA în timpul alăptării.

ALA poate interacționa cu unele  medicamente. Cereți opinia unui medic, și, mai cu seamă, dacă intenționați să administrați suplimentul unui copil. 

Atenție! Cu privire la dozele și siguranța administrării acestor alimente/suplimente, citiți cu atenție prospectele și cereți opinia medicului!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite