VIDEO Care sunt ceaiurile şi suplimentele „naturale“ pentru care putem plăti cu viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, a explicat în cadrul emisiunii „Adevărul Live” cum trebuie alese şi administrate suplimentele naturale FOTO Dorin Constanda
Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, a explicat în cadrul emisiunii „Adevărul Live” cum trebuie alese şi administrate suplimentele naturale FOTO Dorin Constanda

Pe internet, dar şi în magazinele naturiste de la toate colţurile străzii găsim remedii în care unii dintre noi speră să găsească soluţia magică de întinerire şi slăbire rapidă, şi în care alţii îşi pun chiar ultimele speranţe, în cazul unor boli grave. La Adevărul Live, am încercat să ne lămurim câtă încredere putem avea, de fapt, în miile de suplimente alimentare naturale de pe piaţă.

„Plecând de la cazul tinerei, vreau să atrag atenţia asupra substanţelor care sunt prezentate drept medicamente, dar care nu au studii care să demonstreze că sunt sigure. Totul se bazează pe cunoştinţele medicului sau pe experienţa de la om la om. Un tratament necertificat are consecinţe grave. În România, ele sunt promovate pe internet“, crede medicul Sorin Paveliu, medic medic primar boli interne şi blogger Adevărul.

Lumea trebuie să ştie că există competenţe pentru medici, iar după ani de specialitate, primim o supraspecializare. Deci pentru tratamente trebuie să te adresezi medicului, completează şi medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

Oamenii îşi asumă riscuri nejustificate. Principalul mod prin care se remarcă este faptul că sunt toxice. Nu este un mod acceptabil din punct de vedere medical, dar dacă oamenii vor să se sinucidă în mod inedit pot să o facă. Populaţia nu ştie să facă diferenţa între produsele care au trecut proba timpului şi aceste amestecuri comercializate prin internet, televiziune sau din om în om.

În privinţa produselor naturiste, se crede că s-a trecut prin filtrul autorităţilor spre deosebire de etnobotanice. Probabil că ar trebui exemplul altor ţări, iar cazul deceselor nu este mare în aşa măsură încât să alarmeze autorităţile.

Fiecare suntem responsabili pentru viaţa noastră, iar dacă oamenii nu îşi asumă responsabilitatea vor dispărea. Ca să faci o specializare trebuie investeşti timp, încheie medicul Sorin Paveliu.

Naturopaţii, medici falşi

Lumea trebuie să ştie că există o specializare, nu de două-trei luni, în cazul acestor naturopaţi, ci de doi-trei ani, ca în Statele Unite ale Americii. Ar trebui să renunţăm să mai credem în aceşti „specialişti“.

Cele mai bine vândute produse sunt cele pentru disfuncţie erectilă şi cele pentru slăbit.

medic Ruxandra Constantina Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

Periodic apar vedete care recomandă un ceai sau un produs. Ei nu au slăbit folosind acele produse, nu există medicament minune care te ajută să slăbeşti. Faptul că sunt denumite naturale le face mai interesante.

Consultaţia este foarte ieftină la acestor naturopaţi, dar tratamentele sunt de milioane de lei. Ei nu ştiu să dea un verdict, să pună un diagnostic. Sunt greu de recunoscut, dar trebuie să te adresezi medicului.

Ceaiurile pentru această perioadă sunt foarte bune. În general, ca un punct de reper, există firme româneşti foarte bune cu ceaiuri şi suplimente naturale. Dar noi luăm suplimente alimentare care vin din alte zone ale lumii. Un supliment alimentar din Franţa, foarte popular la noi, a fost interzis în ţara de origine pentru că avea o cantitate de toxicitate prea mare, cultura era tratată cu pesticide.

Chiar dacă ar conţine sibutramină ele tot nu sunt bune. Ar trebui să slăbim prin mese corespunzătoare. Nu trebuie să te adresezi doar reprezentaţilor farmaciilor, ci medicilor, ca sfat practic.

Recomandările generale este consumul de fructe de pădure care conţin substanţele de care organismul are nevoie. Noi scoatem din funze sau rădăcinile fructelor anumiţi compuşi pe care îi testăm pe culturi în diverse afecţiuni. Unele suplimente alimentare sunt bazate pe studii serioase care le arată efectele. Au apărut foarte multe produse, din păcate nu există o posibilitate practică de a indentifica concentraţia compusului şi dacă în cursul procedeului de realizare s-au folosit substanţe chimice care pot să ducă la creşterea apetitului alimentar. Nu ştim dacă produc un efect pozitiv sau unul negativ. Plantele sunt studiate, din ce în ce mai mult, ca un viitor potenţial de vindecare a bolilor. Eu am zis mereu că moleculele vieţii se găsesc în plante, spune diabetologul Constantin Ionescu-Târgovişte.

„Trebuie să citim eticheta”

Sunt pacienţi care vin după ce diabetul a parcurs doi-trei ani de zile. Dar dacă boala este diagnostică din timp, noi prescrim dieta şi mişcare şi recomandăm un produs. Totodeauna pacientul preferă aceste produse, care poat să devină o strategie pe termen lung în cazul diabeticilor. În condiţiile în care glicemia nu scade introducem medicamentele recomandate de toate societăţile ştiinţifice. O urmărire a pacientului îţi poate permite să foloseşti forţele organismului care este alterat.

Cred că am întâlnit toată paleta de posibilităţi, peste 40-50 de mii de pacienţi diferiţi. Sigur, eu pentru a accelera scăderea în greutate le dau o dietă hipocalorică, plus mişcare. Trebuie să alergi ca după tren dacă vrei să scazi în greutate, astfel îi sfătuiesc pe pacienţii mei, încheie diabetologul Constantin Ionescu-Târgovişte.

Adevărul Live: Care sunt ceaiurile şi suplimentele „naturale“ pentru care putem plăti cu viaţa?

Fără recomandarea unui medic putem să luam ceaiuri de busuioc, de lemn dulce, de echinaceea, dar şi ele trebuie consumate 21-30 de zile, într-o cură, pentru a nu creea efecte adverse. Ceaiurile din fructe exotice, pot fi folosite ca ceaiuri de masă. Ceaiul trebuie să conţină extractul de fruct, nimic altceva. Trebuie să citim eticheta, ce e natural nu înseamnă că nu are aditivi. Sunătoare este un antidepresiv excepţional, dar poate să dea efecte adverse.

Este precum picătura chinezească, acele reclame îţi intră în subconştient, te fac să le încerci. Fitoestrogenii, luaţi de fete pentru creşterea sânilor, din soia, de exemplu, pot să declanşeze cancer mamar sau ovariar, dacă boala este în stadiu latent. Pot să interacţioneze cu anticoncepţionalele.

Tratamentele recomandate în caz de răceală

Plantele nu au efecte adverse, ci efecte extraordinare, dacă nu ne luăm după vorbe. Viitorul stă în natural. Foarte multe plante pot declanşa contracţiile uterine, cele de fructe sunt bune pentru diminuarea senzaţiei de greaţă. Multă lume ia urzică, dar pe termen lung se duce la o predispoziţie pentru tromboze.

La copii am avut cazuri extraordinare, daor că tratamentele trebuie dozate bine. Vaccinurile sunt bune, dar în timp, s-a dovedit, că pot să provoace meningite. Dacă le dăm suplimente doar pentru a le ridica imunitatea este foarte bine. Stilul de viaţă sănătos trebuie să-şi pună amprenta, ei vor moşteni acest lucru. Un mic dejun sănătos trebuie să conţină ouăm un sendviş cu ton, roşii, legume, nu cereale cu lapte.

Dacă copilul a răcit îl hidratăm corepunzător, trecem mai mult pe ceaiuri de echinaceea, chimen. Dacă după 48 de ore starea lui s-a agravat mergem la un medic pediatru pentr a stabili un tratament.

Pentu un adult care a răcit hidratarea trebuie să ajungă la un litru jumătate, cu ceaiuri, o cură cu echinaceea, apoi vitamina C, picături cu uleiuri esenţiale. Dacă omul are o afecţiune cronică foarte bun este extractul de coacăze sau de pelin, timp de două-trei luni.

Pentru ten şi hidratarea pielii trebuie să folosim creme naturale mai grase pentru că se pierde apa din piese. Crema trebuie să conţină coenzima Q10 sau extract de cătină.


„Pacienţii cad adesea într-o capcană deschisă de autorităţi fără voie: existenţa medicamentelor care se pot elibera fără existenţa unei prescripţii (reţete)“, scria medicul Sorin Paveliu, blogger Adevărul, într-o postare

Discuţia asupra lipsei de siguranţă a remediilor naturiste sau a suplimentelor alimentare, cum sunt numite oficial, s-a reaprins săptămâna trecută după ce o tânără din Arad a intrat în comă şi apoi a murit, cunoscut fiind faptul că ea lua anticoncepţionale şi „prafuri“ de slăbit.

Vom afla de la medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, cum trebuie alese şi administrate, de fapt, ceaiurile, extractele, prafurile din plante, pentru a ne proteja de astfel de pericole. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite