Începe sezonul virozelor respiratorii. Trucuri pentru a ne feri de cele mai frecvente afecţiuni din lunile de toamnă-iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În rinita alergică, secreţiile nazale sunt clare, pe când în viroze au o culoare gălbuie

Răcirea bruscă a vremii din ultimele zile vine ”la pachet” cu cele mai frecvente afecţiuni din lunile de toamnă-iarnă şi anume virozele respiratorii. Medicii ne învaţă cum să ne ferim de îmbolnăviri, dar şi ce să mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar.

Virozele respiratorii sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii. Incidenţa acestor afecţiuni este crescută în anotimpul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri, care sunt aparent sănătoase. Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâini sau obiecte. 

Odată cu coborârea mercurului din termometre, primele cazuri de viroze respiratorii au fost înregistrate la spitalul din Sibiu. 

”Pacienţii au vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, iar marea majoritate sunt femei. Formele de boală nu au fost foarte grave, iar pacienţii au plecat acasă cu recomandări”, explică Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. 

Cum ne ferim de viroze

Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări simple, cum sunt păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; utilizarea de batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut precum şi aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius. 

Iar dacă apar simptomele răcelii, sub nicio formă nu vă trataţi acasă fără să fi fost consultat de un medic. ”Se recomandă evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie, în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii. Omul bolnav se izolează de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius). De asemenea, este recomandată menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate”, explică medicul Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Sibiu. 

Ce mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar

Pentru a preveni îmbolnăvirile, alimentaţia trebuie sa fie compusă din multe vitamine, minerale, deoarece astfel ne întărim sistemul imunitar. Medicul Simona Baerariu spune că este recomandat să consumăm o serie de alimente care ne întăresc sistemul imunitar în această perioadă. 

Ceapa este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian şi antifungic, iar ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. Un singur ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi. 

Varza, conopida, broccoli sau salata verde accelerează eliminarea toxinelor din organism şi protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Deşi nu este o grăsime vegetală, uleiul de somon conţine substanţe care întăresc sistemul imunitar. 

Alimentele care contin Vitamina C: ardei gras, ardei iute, pătrunjel, kiwi, portocale, grapefruit, căpşuni, papaya, mango, coacăze negre. 

Alimente care conţin Vitamina E: seminţe de floarea-soarelui, migdale, alune, ulei de floarea-soarelui, ulei de şofran, ulei de porumb, ulei de germeni de grâu.  

Iaurtul - capacitatea organismului de a lupta cu gripa depinde de starea de sănătate sistemului digestiv. Produsele alimentare pe bază de lapte, cum ar fi iaurtul şi chefirul, stimulează sistemul digestiv.

Echinacea este o plantă cunoscută pentru creşterea rezistenţei la răceli. Acesta funcţionează cel mai bine dacă este consumată ca un ceai sub formă de frunze proaspete, dar poate fi, de asemenea, luat ca ceai din frunze uscate, ca o tinctură sau sub formă de capsulă.

Vă mai recomandăm: 

Ce trebuie să facem dacă suntem muşcaţi de maidanezi – cum se poate muri dintr-o simplă muşcătură

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite