Tu eşti predispus să suferi de insomnie? Trăsăturile comune ale insomniacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomnia se manifestă prin imposibilitatea a adormi şi poate conduce la iritabilitate, lipsă de concentrare în timpul zilei şi, pe termen lung, chiar la moarte. Insomnia a fost asociată cu obezitatea, cu tensiunea sangvină mare şi cu atacurile de cord. Dar de fel de oameni sunt mai predispuşi să dezvolte această tulburare de somn?

Insomnia creşte riscul unor probleme de sănătate grave, inclusiv depresia, atacul de cord şi chiar osteoporoza. Însă, există anumite categorii de oameni mai supuse riscului de insomnie decât altele, notează „Huffington Post“.

Somnul insuficient este numit chiar „epidemie“ de specialiştii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, afectând fiecare sistem al organismului. Relaţia dintre somn şi depresie este complexă, mai ales că insomnia poate fi şi o cauză, dar şi un rezultat al depresiei. Totuşi, cercetările sugerează că riscul depresiei este mai mare printre cei care suferă de tulburări de somn. 

În timp ce dormim, şi corpul, şi mintea lucrează din greu la repararea ţesuturilor şi la reconectarea reţelelor neuronale. Oamenii care nu dorm cele şapte-nouă ore pe noapte au riscuri mai mari de a dezvolta boli de inimă, diabet şi chiar cancer. Mai mult, un studiu realizat în Japonia a demonstrat că femeile care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt mai supuse riscului de cancer la sân. Un alt studiu a descoperit că cei care dorm puţin sunt mai predispuşi cu 50% de a face tumori colorectale.

Compania de analiză digitală „Resonate“ a făcut un sondaj printre mai mult de 10.000 de americani care suferă de insomnie şi, astfel, a realizat un clasament al lucrurilor pe care le pot avea în comun insomniacii.

Anatomia insomniacilor

Somnul insuficient poate avea un impact negativ major asupra vieţilor oamenilor. Câteva date ne demonstrează cum se diferenţiază insomniacii de ceilalţi oameni:

  • 35% sunt predispuşi la divorţ
  • 32% ocupă o poziţie de top în compania în care lucrează
  • 40% câştigă puţin
  • 28% nu au încredere în recomandările medicilor
  • 16% se simt inconfortabil când trebuie să discute probleme de sănătate cu medicul de familie
  • 19% sunt părinţi de adolescenţi
  • 42% sunt şomeri

Citeşte şi:

Probleme de sănătate care se ameliorează cu ajutorul somnului

Ce-ar fi să existe un leac magic care să rezolve cele mai mari probleme? Nu-i aşa că l-ai folosi? Petrecem atât de mult timp vorbind despre beneficiile somnului, însă uităm să dormim. Somnul poate face minuni în ceea ce priveşte sănătatea noastră.

Somnul insuficient îi poate transforma pe adolescenţi în delincvenţi

Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.

Trucuri să adormi rapid şi să ai un somn odihnitor: foloseşte becuri roşii şi nu te spăla pe dinţi în lumină puternică

Nopţile mai lungi şi zilele mai scurte după schimbarea orei înseamnă că pentru câteva luni bune ne vom petrece majoritatea timpului în lumină artificială, care ne dă peste cap ceasul biologic. Nu este de mirare că problemele de somn se agravează în această perioadă. Există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a profita din plin de cele măcar 7 ore de somn pe noapte.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite