Testele de sânge ar putea detecta semnele a 19 tipuri de cancer cu 7 ani înainte de apariția simptomelor

0
Publicat:

Un simplu test de sânge ar putea semnala riscul de îmbolnăvire în cazul a 19 tipuri diferite de cancer cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor, potrivit unei cercetări promițătoare realizate recent.

Cercetări promiţătoare în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie a cancerului, foto arhivă
Cercetări promiţătoare în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie a cancerului, foto arhivă

În cadrul a două studii de referință, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că peste 600 de proteine prezente în sânge sunt legate de diverse tipuri de cancer, inclusiv de sân, intestin și prostată. Dintre acestea, 107 au fost identificate în rândul pacienţilor al căror sânge a fost recoltat cu cel puțin șapte ani înainte ca ei să fie diagnosticaţi cu cancer, relatează Daily Mail.

Specialiştii din domeniul sănătăţii au spus dintotdeauna că pentru orice boală descoperită din timp şansele de vindecare cresc proporţional cu diagnosticarea ei cât mai timpurie. Afirmaţia este valabilă şi în cazul diferitelor forme de cancer, unde depistarea timpurie a bolii, atunci când este cel mai ușor de tratat, poate crește șansele de supraviețuire de până la opt ori.

Experții speră că proteinele ar putea fi folosite acum pentru a accelera ratele de detectare, permițând pacienților să fie tratați mai devreme și ajutând la dezvoltarea de noi tratamente specifice.

 „Prevenirea cancerului înseamnă să fim atenți la primele semne de avertizare ale bolii. Aceasta înseamnă cercetări intensive și minuțioase pentru a găsi semnalele moleculare cărora ar trebui să le acordăm cea mai mare atenție. Descoperirile din această cercetare reprezintă primul pas mare în dezvoltarea unor  terapii preventive, pentru a oferi oamenilor o viață mai lungă și mai bună, fără teama de cancer”, a declarat dr. Iain Foulkes, director executiv pentru cercetare și inovare la Cancer Research UK, care a finanțat studiile.

Primul studiu

În cadrul primului studiu, cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 44.000 de pacienţi, dintre care 4.900 au fost diagnosticați ulterior cu cancer. Echipa a analizat 1.463 de proteine dintr-o singură mostră de sânge de la fiecare persoană. Apoi specialiştii au comparat diferențele dintre pacienţii care au fost diagnosticați ulterior cu cancer și cei care nu au fost diagnosticați, identificând care dintre aceste proteine ar putea fi legate de boală.

Numai în Anglia, unde a fost realizat acest studiu, peste 320.000 de persoane - adică 900 pe zi - sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, cele mai frecvente tipuri de cancer fiind cel de prostată, de sân, de intestin și de plămâni.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, 182 de proteine care diferă în sânge cu trei ani înainte de diagnosticul de cancer.

Al doilea studiu

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat datele genetice din peste 300.000 de cazuri de cancer, pentru a analiza ce proteine din sângear putea fi implicate în dezvoltarea cancerului și care ar putea fi vizate de noi tratamente.

S-a constatat că patruzeci de proteine din sânge influențează riscul unei persoane de a face nouă tipuri diferite de cancer: vezică urinară, sân, endometru, cap și gât, plămâni, ovare, pancreas, rinichi și non-melanom malign.

Cercetătorii au observat, totuși, că, deși modificarea acestor proteine poate crește sau reduce șansele ca o persoană să dezvolte cancer, în unele cazuri poate duce la efecte secundare neintenționate, astfel că studiul trebuie în continuare dezvoltat. Scopul este acela de a stabili în mod precis care dintre proteinele prezente în sânge sunt corelate cu apariţia ulterioară a cancerului pentru a le testa, ce teste ar putea fi dezvoltate în aşa fel încât acestea să poate fi făcute în orice clinică, dar și ce medicamente ar putea acţiona asupra acestor proteine.

Specialiştii în domeniul oncologic spun că trebuie neapărat recuperat ceea ce s-a pierdut în 2020, când, pe fondul pandemiei de Coronavirus, accesul bolnavilor de cancer la tratament şi teste a fost mult îngreunat. Ei au estimat că zeci de mii dacă nu cumva sute de mii de cancere au rămas nediagnosticate numai în primul an de pandemie.

„Aceste studii sunt importante deoarece oferă multe indicii noi despre cauzele și biologia mai multor tipuri de cancer, inclusiv informații despre ceea ce se întâmplă în organism cu câţiva ani înainte ca un cancer să fie diagnosticat. Acum dispunem de o tehnologie care poate examina mii de proteine în mii de cazuri de cancer, identificând care proteine au un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și care ar putea avea efecte comune mai multor tipuri de cancer”, a explicat Ruth Travis, epidemiolog molecular senior la Oxford Population Health.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite