Terapie prin dans ecstatic. Cum eliberezi emoțiile ascunse cu meditația prin mișcare

0
Publicat:

O dansatoare de balet și coregrafă din Galați învață cursanții să practice un gen de dans puțin cunoscut în România, ce pune accentul pe exteriorizarea emoțiilor pe ritmurile muzicii.

Oana Muraru FOTO arhiva personală
Oana Muraru FOTO arhiva personală

Oana Muraru (38 de ani) dansează de când era mică, iar de-a lungul anilor a călătorit în multe țări ale lumii. A urmat Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, apoi a schimbat registrul și a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.  

Ulterior, a plecat din țară și timp de aproape 15 ani a fost dansatoare în diverse companii de balet, dar și dansatoare în cluburi și coregraf, practicând diverse stiluri, de la balet contemporan la salsa.

„Baletul a fost pentru mine baza, dar nu mă reprezintă neaparat în forma de exprimare prin dans. M-am axat atunci mai mult pe partea competițională, dar mi-am dat seama apoi că nu era pentru mine”, a explicat tânara pentru „Adevărul”.

În prezent, predă balet pentru copiii între 5 și 13 ani la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galați, dar are și cursuri de pilates, iar în ultimii ani a început să inițieze cursanți în dansul ecstatic, o formă de dans ce reprezintă practic meditație prin mișcare.

Aceste gen de dans este un dans liber, intuitiv, care creează spațiu în corp, goleste mintea si deschide inima. Este practic o invitație pentru a ne experimenta pe noi înșine exact asa cum suntem în acel moment, cu bune și rele, si de a ne mișca asa cum simțim pe ritmurile muzicii.

Invitație la interiorizare

Dansul ecstatic a apărut în anul 2000 pe o insulă din Hawai și s-a bucurat de un succes neașteptat la nivel mondial. În România a ajuns cam acum 13 ani și s-a extins treptat în marile orașe ale țării.

„Participanților nu le este rușine de corpul lor și de mișcările pe care le fac. Muzica este de mai multe genuri, pornind de la tribal house și până la muzică din mai multe țări, în ideea să fie atinse mai multe emoții care se pot trezi în noi în acele momente”, detaliază Oana, care a adus dansul ecstatic la Galați în cursul anului trecut.

Oana face meditații înainte de începerea dansului ecstatic FOTO arhiva personală
Oana face meditații înainte de începerea dansului ecstatic FOTO arhiva personală

Coregrafa spune că dansul ecstatic te învață să te întorci spre interiorul tău și să nu vii cu măști sau prejudecăți față de ceilalți.

Inițial, participanții la festivalurile de dans ecstatic pot dansa cu ochii închiși, iar apoi îi pot deschide pentru a se conecta cu cei din jur.

„Prin acest dans, participanții încearcă să se redescopere pe ei înșiși, să își arate atât părțile pozitive, cât și cele negative pe care le au. Trezește emoții în tine. Poate fi melancolie sau furie. Prima dată trebuie să fii curios și să fii prezent. Odată ce ai făcut asta, vezi ce se leagă și ce rezonează cu tine”, spune profesoara de dans.

Exprimarea emoțiilor prin dans

Cert este un lucru: dansul ecstatic nu este pentru toată lumea. Ca să știi însă dacă ți se potrivește sau nu, este important să îl încerci măcar o dată.

Înainte de fiecare festival, Oana face meditații cu participanții și exerciții de încălzire pentru a-i introduce în starea de interiorizare, dar are loc și o ceremonie mai specială.

Este vorba de prepararea și consumarea de către participanți a unei cești de cacao. Nu este vorba de acea cacao pe care o cumpărăm de la piață, ci de o plantă extrem de pură, al cărei rol este de a le introduce participanților o stare de deschidere interioară.

Mișcările în dansul ecstatic sunt expresia propriilor emoții FOTO arhiva personală
Mișcările în dansul ecstatic sunt expresia propriilor emoții FOTO arhiva personală

Un festival de dans ecstatic durează între 2 și 3 ore, timp în care cursanții învață să se interiorizeze și apoi să se deschidă și să își exprime emoțiile prin dans.

La prima vedere, pentru un necunoscător, mișcările de dans ecstatic par neobișnuite, chiar haotice, însă ele nu sunt decât expresia propriilor emoții ale participanților.

„Dorința mea este ca participanții să își reaminteacă de ei prin dansul ecstatic, de cine sunt cu adevărat și să își cunoască mai bine corpul și să se se conecteze cu el.

Ni s-a spus permanent să arătăm într-un anume fel și să nu ne arătăm emoțiile.

Mișcarea prin dans te ajută să devii o mai bună versiune a ta și să îți alchimizezi emoțiile. E o formă de terapie”, conchide profesoara de dans.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite