Te numeri printre cei care dorm puţin?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joey Hubbard

Deşi mulţi oameni vor să creadă că se pot pregăti pentru a intra şi ei în rândul celor unu la sută, această trăsătură este, de fapt, rezultatul unei mutaţii genetice.

Dacă eşti la o petrecere şi vrei să ai ca subiect de conversaţie mutaţiile genetice obscure, poţi explica faptul că, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, „o singură modificare a secvenţei de ADN provoacă o trecere de la prolină la arginină, în aminoacidul al 385‐lea din proteina DEC2“.

“În cultura noastră, multor oameni, mai ales celor ambiţioşi, le place să creadă că nu prea au nevoie de somn şi chiar se laudă cu asta. De obicei, replica lor e ceva de genul: ‘Sigur, unii au nevoie de o noapte întreagă de somn pentru a funcţiona ca să fie sănătoşi şi alerţi. Dar eu sunt diferit.’ Adevărul este, însă, că mai puţin de unu la sută din populaţie se califică drept ‘oameni care dorm puţin’— doar aceste excepţii reuşesc să trăiască doar cu puţin somn fără a se confrunta cu consecinţe negative”, spune Arianna Huffington în cartea Revoluţia somnului, publicată de editura Curtea Veche.

Pentru aceia dintre noi care nu au studii aprofundate în genetică, permite‐mi să ofer o traducere: fie o ai, fie nu, deci nu este ceva ce se poate dezvolta în timp sau ceva ce dobândeşti ca prin magie, din cauză că eşti superdedicat muncii. Deşi nu putem deveni oameni care dorm puţin doar prin puterea voinţei, am putea să reuşim, cu ajutorul modificării genelor, să implantăm o genă de somn în embrioni şi, astfel, să scurtăm nevoile de somn ale copiilor noştri nenăscuţi, conform unui articol de pe thriveglobal.ro.

Mai multe despre importanţa somnului am aflat vorbind cu Joey Hubbard, Chief Training Officer Thrive Global. Invitat în cadrul emisiunii Adevăr sau… întâmplare, Joey ne-a clarificat câteva dintre miturile din jurul odihnei, dar a şi explicat cum ne putem creşte, în mod efectiv, nivelul de performanţă: dormind mai mult şi dormind mai bine. Primul mit în legătură cu care am fost curioşi a fost dacă mai puţin somn înseamnă mai multă productivitate. Nici pe departe! De fapt, productivitatea noastră se îmbunătăţeşte cu cel puţin 29% când reuşim să dormim cel puţin 7 ore pe noapte. Tot de la Joey am aflat că, după 14 ore de nesomn, productivitatea noastră scade în mod dramatic, iar după 17 ore nu mai suntem productivi absolut deloc. Dar ce facem dacă adormim greu? În primul rând, trebuie să ne eliberăm mintea de problemele rămase nerezolvate în timpul zilei, făcând o listă cu ele şi încercând să rezolvăm măcar una zilnic, în săptămânile următoare. Rezultatele vor apărea în aproximativ două săptămâni şi, treptat, mintea noastră va începe să se relaxeze. L-am mai întrebat pe Joey şi dacă avem nevoie de mai puţin somn, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sau dacă orele de somn pierdute se pot recupera în weekend. În plus, am vrut să ştim cu ce nivel de alcoolemie putem echivala privarea de somn, dacă dormim doar cinci ore pe noapte, timp de două săptămâni. Şi, nu în ultimul rând, dacă creierul nostru este mai activ în timpul nopţii decât ziua.

Urmăreşte întreaga emisiune Adevăr sau… întâmplare, un concept Thrive Global difuzat pe Magic TV şi pe YouTube Magic FM România, pentru a afla mai multe despre cum poţi avea parte de un somn mai odihnitor.

Şi nu uita să te abonezi pe canalul YouTube Magic FM România pentru a urmări toate emisiunile Thrive Global şi citeşte thriveglobal.ro pentru a fi la curent cu ultimele articole.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite