Te doare gâtul după ce ai „dormit strâmb“? Iată ce poți face pentru ameliorare

0
Publicat:

Durerea cervicală sau disconfortul în orice parte a gâtului pot apărea total neașteptat, din cauza poziției incorecte în timpul somnului. Aproximativ 10% dintre adulți experimentează astfel de dureri la un moment dat, femeile fiind mai afectate decât bărbații.

Durerea cervicală, cauzată de somnul incorect FOTO Shutterstock
Durerea cervicală, cauzată de somnul incorect FOTO Shutterstock

Durata durerii de gât poate varia și se clasifică în acută (care durează mai puțin de șase săptămâni), subacută (durează de la șase până la 12 săptămâni) sau cronică (durează mai mult de 12 săptămâni), potrivit Health.

În timp ce majoritatea cazurilor de durere acută de gât se rezolvă rapid cu auto-tratament, unii oameni pot experimenta dureri de gât pentru perioade mult mai lungi. Deși există multe cauze ale durerii de gât, una dintre cele mai frecvente este dormitul într-o poziție greșită.

Ce înseamnă un somn incorect și cum poate fi remediat

Anumite poziții de somn, cum ar fi dormitul pe burtă cu capul întors într-o parte, sunt mai susceptibile de a provoca durere. Pozițiile nefavorabile de somn determină încordări musculare la nivelul gâtului.

Acest lucru poate duce la durere, rigiditate și spasme (încordare involuntară, bruscă) a mușchilor gâtului și a spatelui. Pentru a preveni durerile cervicale, este recomandat dormitul pe o parte sau pe spate.

De asemenea, folosirea greșită a pernei sau a saltelei poate duce la durere în timp. Asigură-te că alegi o saltea de susținere, cu fermitate medie până la rigidă și o pernă care să corespundă stilului personal de somn.

Dacă dormi pe spate, poți pune o pernă mică sub genunchi pentru a relaxa mușchii gâtului și a aplatiza coloana vertebrală. Pentru a te asigura că spatele este într-o poziție neutră, poate fi plasată o pernă mică, de susținere, sub ceafă. Dacă dormi pe o parte, alege o pernă care să-ți țină gâtul în linie dreaptă cu corpul.

Metode de ameliorarea durerilor cervicale

Majoritatea cazurilor de dureri de gât minore, legate de somn, pot fi tratate în siguranță acasă.

1. Terapia „cald-rece”

Atât terapia cu căldură, cât și terapia cu gheață pot ajuta la ameliorarea durerilor de gât. Aplicați gheață în primele 48 până la 72 de ore de durere, apoi folosiți căldură. Compresia rece se aplică gât timp de 15 până la 20 de minute, la fiecare două până la patru ore, până când simptomele durerii se ameliorează. Ulterior, pentru a utiliza terapia cu căldură, poți face dușuri calde, poți aplica un tampon de încălzire sau utiliza o compresă fierbinte timp de 10 până la 15 minute.

2. Exerciții fizice corespunzătoare

Dacă aveți dureri de gât, evitați activitatea fizică intensă în primele zile, pentru a reduce umflarea și inflamația. După această perioadă, puteți încerca întinderi ale gâtului și exerciții pentru a ajuta la ameliorarea durerilor minore de gât, ceea ce va ajuta la întărirea și întinderea mușchilor gâtului. Dacă durerea este minoră, poți face o serie de exerciții lente de mișcare pentru a întinde ușor mușchii gâtului, cum ar fi mișcarea gâtului în sus și în jos sau dintr-o parte în alta.

3. Medicamente pentru durere, fără prescripție medicală

Pentru a calma și gestiona durerile de gât, poți lua medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi cele care conțin ibuprofen (cum ar fi Advil) sau acetaminofen (cum ar fi Tylenol). Asigură-te că urmezi instrucțiunile de dozare de pe eticheta produsului. Dacă durerile sunt cronice, atunci ar fi indicată vizita la medic.

4. Tehnici de masaj

Tehnicile de masaj pot ajuta la ameliorarea durerilor minore de gât. Oferă-ți un masaj blând al gâtului pe orice zonă dureroasă sau cere altcuiva să o facă. Nu trebuie aplicată prea multă presiune.

5. Reducerea stresului

Stresul emoțional poate întârzia recuperarea și crește tensiunea la nivelul gâtului. În acest sens, sunt recomandate tehnici de respirație sau meditație.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite