STUDIU Câinele sau pisica? Alegerea îţi dă de gol inteligenţa şi personalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preferinţa pentru câine sau pisică dezvăluie tipul de personalitate, dar şi gradul de inteligenţă FOTO Shutterstock
Preferinţa pentru câine sau pisică dezvăluie tipul de personalitate, dar şi gradul de inteligenţă FOTO Shutterstock

Iubitorii de câini sunt realmente diferiţi de cei cărora le plac pisicile, susţine un nou studiu, preluat de Live Science.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au declarat că preferă câinii tind să fie mai pline de viaţă (mai energice şi mai iubitoare de activităţi în aer liber), dar şi mai înclinate să respecte cu stricteţe regulile. Prin constrast, persoanele care au declarat că iubesc pisicile tind să fie mai introvertite, dar mai deschise la nou şi mai sensibile decât cele iubitoare de câini. Totodată, admiratorii felinelor au o tendinţă evidentă spre nonconformism, optând să fie mai practice decât să respecte regulile. 

Însă, de departe cea mai surprinzătoare constatare, care are toate şansele să stârnească un val de controverse în rândul stăpânilor de animale, este că persoanele care preferă pisicile au obţinut scoruri mai mari la testele de de inteligenţă, comparativ cu iubitorii de câini.

Sunt mai mulţi iubitori de câini decât de pisici

Studiul a avut în vedere 600 de studenţi, care au fost întrebaţi ce animal de companie preferă şi ce calităţi apreciază cel mai mult la animalele lor. În plus, studenţii au fost rugaţi să răspundă la întrebările unui test pentru evaluarea personalităţii. Drept rezultat, aproximativ 60% din participanţii la studiu s-au identificat ca fiind iubitori de câini; 11% s-au declarat iubitori de pisici, iar ceilalţi au spus că le plac la fel de mult ambele animale sau că nu le place în mod deosebit  niciun animal. De asemenea, iubitorii de câini au indicat drept cea mai atractivă calitate a patrupedelor faptul că aceştia le ţin companie, în timp ce iubitorii de pisici au declarat că preţuiesc cel mai mult afecţiunea acestora.

Studiul a fost condus de Denise Guastallo, profesor de psihologie la Universitatea Carroll din Waukesha (Wisconsin), SUA, iar rezultatele au fost prezentate la întrunirea anuală a organizaţiei Association for Psychological Science. Denise Guastallo spune că e posibil ca oamenii să aleagă în mod inconştient un anumit animal de companie în funcţie de propriile lor trăsături de personalitate.

Chiar dacă par doar amuzante, asemenea studii sunt în realitate foarte utile, deoarece pot îmbunătăţi terapia cu ajutorul animalelor („zooterapia”, pet therapy), ajutând la alegerea animalului potrivit pentru oamenii care urmează o astfel de terapie, subliniază cercetătorii.

Deoarece studiul a implicat studenţi, nu se ştie dacă rezultatele se aplică la alte grupe de vârstă, a precizat Guastello. Există însă studii anterioare care au avut rezultate similare. O cercetare din 2010, realizată pe un eşantion de 4.500 de persoane, a relevat faptul că iubitori de câini au tendinţa de a fi mai extrovertiţi (le place să iasă mai des din casă) şi conştiincioşi (respectă îndeaproape regulile).

Citeşte şi:

Cine-i mai inteligent - câinele sau pisica?

Cine este mai inteligent oare, câinele sau pisica? E un război pe care proprietarii de animale îl poartă de ani buni. Pe când unul este fidel şi ascultător, celălalt este plin de personalitate şi un stăpân al casei. Un studiu demonstrează acum care este adevărul.

Muşcăturile pisicii pot cauza depresie

Un nou studiu a descoperit o legătură destul de puţin probabilă între muşcăturile pisicii şi depresie. Însă, nu se ştie sigur dacă acest lucru se întâmplă din cauză că oamenii cu risc de depresie sunt mai înclinaţi să îşi ia ca animal de companie o pisică sau dacă într-adevăr muşcătura pisicii produce anumite modificări în creier care conduc la depresie.

Ce spune animalul de companie despre viaţa amoroasă a stăpânului

Cercetătorii susţin că pot identifica modul în care o persoană se comportă în relaţia cu potenţialii parteneri în funcţie de animalul de companie pe care îl deţine. Spre exemplu, stăpânii de câini sunt mai predispuşi la aventurile de-o noapte, în timp ce iubitorii de pisici nu depun eforturi considerabile în relaţia de cuplu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite