Simptomele ciudate care ar putea trăda o deficiență de fier. Ce alimente ar trebui să consumi

0
Publicat:

Recent, specialiștii au dezvăluit că anumite pofte pot trăda anumite deficiențe în organism. Astfel, fie că avem poftă de dulce sau de sărat, toate denotă anumite dezechilibre din organism. Dar există unele pofte mult mai ciudate, care denotă, de asemenea, anumite carențe.

Poftele ciudate care denotă lipsa de fier în organism
Poftele ciudate care denotă lipsa de fier în organism

Dacă ați văzut vreodată sau ați auzit, cel puțin, despre oameni care au poftă să mănânce gheață, lut, uneori cărbune sau poate ați văzut copii mici care zgârie peretele cu unghia și mănâncă tot ce pot lua de acolo, ei bine, acestea toate au o explicație medicală și nu neapărat una psihologică. Anumite carențe de minerale din organism sunt responsabile de aceste pofte nebunești.

De exemplu, pofta de a lut se numește pagofagie, iar această poftă, alături de oboseală, ritm cardiac accelerat sau dificultăți de respirație, poate să denote un nivel insuficient de fier, un mineral care se găsește în scoarța terestră și în corpul nostru.

Simptome asociate cu deficiența de fier

Dr. Travis Nemkov este profesor asistent de cercetare în biochimie și genetică moleculară la University of Colorado Anschutz Medical Campus. El a explicat ce este fierul, de ce este important pentru organism, cum se manifestă o deficiență și ce alimente îl conțin, pentru USA Today.

Nemkov spune că fierul este cel mai comun element de pe Pământ, așa că nu este surprinzător faptul că fierul este unul dintre cele mai abundente elemente din corpul nostru. Atunci când organismul este deficitar în fier, poate apărea anemia sau un număr scăzut de celule roșii din sânge. Nemkov spune că acest lucru se datorează faptului că „fierul este esențial pentru ca organismul să producă hemoglobină, care este proteina din celulele roșii din sânge care folosește fierul pentru a transporta oxigenul în tot corpul”.

Atunci când un nivel scăzut de fier duce la anemie, este o afecțiune numită anemie feriprivă. Nemkov explică faptul că, atunci când există prea puține globule roșii, nu ajunge suficient oxigen la țesuturile organismului, ceea ce poate duce la o stare denumită hipoxie.

  • Simptomele anemiei prin deficit de fier includ:

-         Oboseală

-         Slăbiciune

-         Piele palidă sau galbenă

-         Bătăi rapide ale inimii

-         Respirație scurtă

-         Dureri în piept

-         Dureri de cap după activitate

-         Amețeli

-         Mâini și picioare reci

-         Inflamație sau durere la nivelul limbii

-         Unghii fragile

-         Pofte neobișnuite pentru substanțe nenutritive, cum ar fi gheața, murdăria sau amidonul

-         Pofta de mâncare slabă, în special la sugari și copii cu anemie prin deficit de fier

Nemkov subliniază că globulele roșii fac mai mult decât să transporte pur și simplu oxigenul, iar unele dintre simptomele asociate anemiei se pot datora unor perturbări ale altor funcții corporale precum: homeostazia ionică, tonusul vascular, detoxifierea și modularea sistemului imunitar.

Cât de mult fier avem nevoie zilnic

Cantitatea de fier de care avem nevoie pe zi depinde de mai mulți factori. Potrivit NHS din Marea Britanie, în funcție de vârstă, avem nevoie de:

-         8,7 mg pe zi pentru bărbații cu vârsta de 19 ani și peste

-         14,8 mg pe zi pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 49 de ani

-         8,7mg pe zi pentru femeile cu vârsta de 50 de ani și peste".

Alimentele cu cel mai mare conținut de fier

Citând NIH, Nemkov spune că sursele bogate în fier includ cerealele îmbogățite, carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, stridiile, fasolea roșie/renală și linte și năut, roșiile, tofu, spanacul, verdele cu frunze închise, cartofii, caju și, cel mai important, ciocolata neagră (45-69% cacao).

Dacă acordăm un pic de atenție dietei,putem ajunge ușor la nivelul zilnic de fier. O cană de fulgi de porumb conține între 8 și 28 mg de fier, iar 100 de grame de ciocolată neagră conține aproximativ 6 mg de fier.

În unele cazuri, atunci când un medic a detectat o deficiență, poate fi necesară suplimentarea cu fier, fie ca supliment oral, fie ca tratament intravenos.

Ce trebuie să facem în cazul unei deficiențe de fier

Simptomele deficienței de fier ar trebui să ne trimită la un consult medical. O deficiență de fier poate duce la o mare varietate de simptome neplăcute - și poate fi uneori rezultatul unei alte afecțiuni medicale, cum ar fi pierderea de sânge sau o problemă de absorbție a substanțelor nutritive.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite