Şi tu poţi să devii o persoană matinală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a te trezi uşor dimineaţa, mai întâi trebuie să înveţi să dormi bine FOTO Shutterstock
Pentru a te trezi uşor dimineaţa, mai întâi trebuie să înveţi să dormi bine FOTO Shutterstock

Sunt câţiva oameni care sar din pat la ora 6, proaspeţi, veseli şi gata pentru orice. Dar majoritatea percepem trezitul dimineaţa ca pe o corvoadă. Totuşi, nimeni nu este blestemat să rămână pe veci un somnoros care maltratează ceasul deşteptător. Există câteva trucuri care ne pot ajuta să ne împrietenim şi cu „cântatul cocoşului“.

Ca să devii o persoană matinală, ai mult de muncă, nu doar să te forţezi să te trezeşti o dată cu soarele. Oamenii care se trezesc mai devreme sunt mai optimişti şi mai activi şi chiar mult mai sănătoşi şi mai puţin stresaţi, decât aceia care se ascund sub pături şi ignoră ceasul deşteptător.

Dormi ca un profesionist

Soluţia evidentă pentru a reuşi să te trezeşti plin de energie este să dormi suficient. Atunci când nu suntem odihniţi reacţiile noastre sunt mai încete, tensiunea sanguină creşte şi avem tendinţa de a mânca mai mult.

Renunţă la dispozitivele electronice! Îndepărtează orice obiect care îţi poate aduce aminte de stresul de la muncă din dormitor. Şi aici ne referim inclusiv la laptopuri, smartphone-uri şi chiar şi banala geantă cu care ieşi din casă. Cel mai bine şi cel mai eficient pentru somnul tău este să nu foloseşti niciun dispozitiv cu 45-60 de minute înainte de a te culca. Da, în această categorie intră şi televizorul.

Găseşte poziţia potrivită! Doctorii spun că dormitul pe spate previne durerile de „şale“ şi dormitul pe o parte ajută la prevenirea arsurilor stomacale. Dormitul pe burtă ne ajută să nu sforăim, dar poate conduce la dureri de spate şi de gât.

Ai grijă la alimentaţie! Mâncărurile condimentate pot cauza arsuri stomacale şi indigestie, ciocolat are cafeină şi ne ţine activi, iar alcoolul ne face să mergem la toaletă de mult prea multe ori în cursul nopţii. Aşadar, cel mai sigur este un ceai cald înainte de somn.

Apucă-te de citit! Încearcă să-ţi oboseşti ochii nu cu televizorul, ci cu un roman. Somnul va veni mult mai repede. În cazul în care nu eşti pasionat de citit, poate eşti de scris. Câteva mici idei notate în jurnal au acelaşi efect soporific.

Fă un duş cald! Când ieşi dintr-un duş fierbinte şi intri în temperatura un pic mai scăzută a dormitorului se întâmplă o mică minune: temperatura corpului va înregistra o uşoară scădere, fapt ce declanşează somnul.

Şi... alege-ţi o saltea bună! Dacă vrei să dormi mai bine pentru a te trezi odihnit, trebuie să ai un somn confortabil.

Trezeşte-te ca un profesionist

Pentru a deveni o persoană matinală trebuie să te obişnuieşti să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă (chiar în fiecare dimineaţă, inclusiv în weekenduri, asta e!). Dacă începi să te culci şi să te trezeşti la aceeaşi oră, într-un final corpul va începe să obosească şi să se simtă energic în jurul aceloraşi ore.

Ia-o uşor! Alege o nouă oră de trezire şi, uşor, uşor, încearcă să-ţi atingi idealul. Vrei să te trezeşti la 8, dar nu poţi să te dai jos din pat până la 9? Începe prin a programa ceasul la 8.45 şi, la câteva zile, mai taie câte 15 minute până ajungi la ora dorită.

Nu fi leneş! Fă puţină mişcare imediat ce te-ai trezit. Organismul se va simţi mult mai energic. Câteva genuflexiuni ar trebui să fie de-ajuns.

După ce te-ai trezit, ia-o uşor (din nou). Fă un duş, ia micul dejun, citeşte ziarul! O rutină matinală te va face să te trezeşti mai uşor deoarece totul se va petrece mecanic.

Lasă butonul de „snooze“ în pace! Cu toţii avem ceasuri moderne în care acest buton reprezintă demonul dimineţilor noastre. Importul occidental în acest caz este malefic. Bipăitul ceasului din 10 în 10 minute întrerupe ciclul somnului şi ne poate afecta percepţia. Butonul de întârziere ne poate face să ne simţim chiar mai obosiţi decât suntem deja.

Micul dejun şi recompensele activităţilor matinale

Noile studii au demonstrat că micul dejun, pe lângă că îţi oferă energie, te mai scapă şi de bolile de inimă. Mai mult, un mic dejun sănătos ne ajută la menţinerea greutăţii ideale.

În timpul micului dejun, uită-te la un serial de comedie, citeşte o serie de bancuri sau distrează-te cu un post de radio cu muzică veselă. Plănuieşte câte o activitate plăcută în fiecare dimineaţă pentru a-ţi fi mult mai uşor să te trezeşti. Vei aştepta chiar cu nerăbdare dimineaţa.


Citeşte mai multe despre cum să dormi mai bine:

Cum îţi poţi păcăli organismul că e odihnit după o noapte albă

Nu contează cât de obosit eşti, există nopţi în care somnul nu se lipeşte de gene. Vestea bună este că doar o noapte nedormită nu are efecte de durată asupra sănătăţii. Vestea proastă este că această noapte albă are efecte negative asupra activităţii de a doua zi.

Nu lăsa căldura să-ţi strice somnul! Trucuri să te odihneşti bine în nopţile de vară

Insomniile de vară sunt din ce în ce mai frecvente, fiindcă temperaturile crescute sunt principalul factor care ne strică odihna. Putem lua, totuşi, câteva măsuri simple ca să dormim bine şi în nopţile caniculare.

Care este cea mai bună poziţie de somn

În timpul somnului, autocontrolul dispare, iar poziţia în care dormi este foarte importantă pentru sănătatea organismului. Nevoile corpului sunt cele care dictează o anumită poziţie de somn, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale asupra sănătăţii.

De ce copiii ar trebui să se culce în fiecare seară la aceeaşi oră

Ultimele cercetări arată că lipsa unei discipline în ce priveşte stabilirea orei de culcare ar putea afecta dezvoltarea copilulului, având un impact mai puternic asupra fetelor decât a băieţilor.

Soluţii pentru problemele de somn ale omului modern

În teorie, un somn bun se bazează pe câteva coordonate simple: culcatul şi trezitul la o oră prestabilită zilnic, exerciţii fizice regulate, evitarea cafelei şi a alcoolului, precum şi lipsa unui televizor în dormitor. Dar dacă niciuna dintre aceste soluţii nu funcţionează pentru tine?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite