Cum ne protejăm ochii pe timpul verii. Oftalmolog: „Sub nicio formă nu recomand ochelarii cumpărați din locuri neautorizate“
0Pe timpul sezonului estival, și ochii au nevoie de o protecție specială, nu doar pielea. Razele ultraviolete, dar și clorul din piscină ne pot provoca neplăceri și ne pot strica vacanța.
Și retina, ca și pielea, are nevoie de protecție specială vara. Expunerea la razele ultraviolete poate produce afecțiuni care se pot trata cu unguente, însă altele pot lăsa sechele pe viață. Dr. Ștefan Oprea, medic specialist Chirurgie Oftalmologică, a explicat într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul“ la ce riscuri ne expunem ochii pe perioada verii și cum recunoaștem o pereche de ochelari de calitate care să ne protejeze. De asemenea, tot vara este și sezonul alergiei la ambrozie, astfel că ochii necesită o atenție suplimentară, vizita la specialiști fiind necesară.
„Weekend Adevărul“: Au nevoie ochii pe perioada verii de o protecție specială? Așa cum ne protejăm pielea de razele ultraviolete trebuie să ne protejăm și ochii?
Dr. Ștefan Oprea: Ochii au nevoie, ca și pielea, de o protecție specială pe timpul verii, întrucât și ei sunt predispuși razelor ultraviolete care ne pot afecta. Din punct de vedere embriologic (n.r. – știință care se ocupă de studiul embrionului), pielea are aceeași origine ca retina sau retina ca și pielea, astfel încât au aceleași predispoziții în a fi afectate de diverși agenți, cum ar fi razele ultraviolete. Deci, ar fi indicat în timpul verii, dar este valabil pe toată perioada anului, să nu ieșim la soare fără o protecție a ochilor, adică fără ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete. De asemenea, există și niște picături – lacrimi artificiale – pe piață, care au în componența lor și un oarecare grad de protecție.
Ochelarii polarizați oferă protecție suplimentară
Care sunt riscurile care apar în cazul în care expunem ochii o perioadă îndelungată la soare? Există ochelari speciali pentru protecție? Cum îi alegem?
Riscăm foarte multe lucruri în ceea ce privește sănătatea ochilor atunci când ne expunem la soare. Fără o protecție, retina poate fi afectată, poate deveni mai subțire sau pot apărea afecțiuni focale. De exemplu, retinopatia solară, prin expunere directă către o sursă de lumină sau, în cazul de față, către soare, poate afecta retina și unele situații pot fi reversibile, altele, deși reversibile, pot lăsa sechele. Este important să cumpărăm ochelarii de soare sau ochelarii de protecție din centre specializate pentru a fi siguri că sunt de calitate și că ne protejează cu adevărat ochii. Recomand ochelarii polarizați pentru o protecție suplimentară împotriva razelor ultraviolete.
O pereche de ochelari de plastic ne poate face mai mult rău decât bine? Mă refer aici la cei cumpărați de la tarabe de pe marginea drumului...
Ochelarii de soare, ca și ochelarii de vedere, trebuie cumpărați doar din centre specializate. Acolo lucrurile sunt sub control, pentru că magazinele de ochelari autorizate trebuie să obțină avize de la autoritățile statului, de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, pentru că ochelarii sunt, până una-alta, un dispozitiv medical ce ne poate ajuta foarte mult sau ne poate face foarte mult rău dacă nu sunt conformi. Așadar, sub nicio formă nu recomand ochelarii cumpărați din locuri neautorizate.
Ce facem în cazul în care purtăm ochelari de vedere și nu-i putem înlocui la plajă cu cei care ne protejează împotriva soarelui?
Ochelarii de soare la persoanele care au nevoie de ochelari pot fi fie cu dioptrii, fie persoana care are nevoie de dioptrii și nu se descurcă fără își pune lentile de contact și peste lentile de contact ochelari de soare sau își face o comandă specială de ochelari de soare cu dioptriile pe care le are. Pentru distanță, la ochelarii de vedere cam asta este varianta posibilă.
Care sunt cei mai buni ochelari
Cum recunoaștem ochelarii de calitate?
Aceștia au filtre de protecție față de razele ultraviolete. Căutați marcajul CE pe ochelarii de soare, dar aveți grijă ca el să fie inscripționat vizibil, pe ramă, nu pe o folie adezivă. Acest marcaj indică faptul că există o protecție UV și că normele UE sunt respectate. Dacă sunt de calitate, lentilele oferă o imagine clară, fără distorsiuni.
Recomandați vara lentilele de contact?
Și vara putem purta lentile de contact fără probleme, doar că trebuie să ținem cont de o igienă mai mult decât riguroasă, lucru valabil, de altfel, pe toată perioada anului. Nu există restricții suplimentare pentru lentilele de contact pe timpul verii, câtă vreme pacientul are grijă la igienă și se comportă corespunzător, adică nu depășește termenul de utilizare a lentilelor, așa cum este el recomandat. În funcție de ce lentilă poartă fiecare, lucrurile sunt în parametri de siguranță.
Care este perioada din zi în care sunt mai nocive razele ultraviolete pentru ochi?
Ideal ar fi ca în intervalul 11.00-16.30 să petrecem cât mai mult timp la umbră, întrucât atunci sunt cele mai puternice radiații ultraviolete.
Clorul din piscină, pericol pentru ochi
Ce facem cu copiii care merg la piscină, spațiu în care există o concentrație mare de clor?
Clorul din apă poate irita ochii, atfel că este recomandat să purtăm ochelari speciali de piscină, atunci când ochiul ia contact cu apa respectivă, situație similară și în apa mării. Dacă apar iritații, trebuie să vedem dacă este o infecție sau dacă este doar o iritație, pentru că tratamentul diferă.
Desigur, în cazul infecției putem folosi antibiotic și, eventual, antiinflamator. Dacă este doar o iritație, sunt indicate lacrimi artificiale și, eventual, ceva antiinflamator. Situația se tratează de la caz la caz. Nu recomand autotratamentul, ci vizită la oftalmolog la apariția primelor simptome.
Apa mării poate face rău ochilor?
Apa mării, la fel ca și în cazul apei de piscină, poate crea fie o iritație, fie o infecție. Nu este obligatoriu însă să se întâmple niciuna din aceste două situații, iar atitudinea terapeutică este exact cea descrisă mai devreme.
Sezonul alergiilor
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale ochilor care apar pe perioada sezonului estival?
În această perioadă întâlnim foarte multe conjunctivite, fie luate de la piscină, fie prin expunerea prelungită la aerul condiționat, care duc la iritația ochiului și probabil ulterior poate apărea o suprainfecție astfel încât să rezulte o conjunctivită, fie o conjunctivită alergică. În sezonul ambroziei și, oricum, pe toată perioada sezonului cald, sunt tot felul de particule de polen care pot genera reacții alergice.
Ce tratamente ar trebui să urmăm?
În general, tratamentul este topic, cu picături. Uneori este cazul și de luat pastile, în special în cazul alergiilor, dar cum am spus, recomand vizită la oftalmolog, în niciun caz autotratamentul. În funcție de caz putem întâlni mâncărimi, usturimi, hiper-lăcrimări, adică lăcrimare în exces, poate chiar și durere, senzație de corp străin, senzație de nisip în ochi. În cazul conjunctivitelor bacteriene putem avea și secreții la nivelul conjunctivei. În schimb, în cazul conjunctivitelor alergice, predomină mâncărimea și hiper-lăcrimarea.