Sarea iodată în alimentația românilor. Beneficii și contraindicații

0
Publicat:

Sarea iodată a fost introdusă în alimentație la începutul anilor 1900, pentru a combate deficitul de iod al populației de la acea vreme și pentru a evita bolile tiroidiene din cauza acestui deficit.

Sare iodată. FOTO Arhivă Adevărul
Sare iodată. FOTO Arhivă Adevărul

Medicul ieșean Răzvan Socolov a vorbit despre beneficiile aduse de consumul de sare iodată, dar și despre necesitatea unei campanii pentru ca populația să afle ce se întâmplă în cazul consumului excesiv de sare. 

Cancerul de tiroidă nu ar fi declanșat de consumul în exces de sare iodată, spune Răzvan Socolov, pentru că o persoană ar trebui să consume o cantitate uriașă de sare într-o singură zi, ca organismul să fie afectat. 

„Legat de cancerul de tiroidă, nu văd cum ar fi legat de excesul de iod. Într-adevăr excesul poate da o inhibare a funcției tiroidei, o scădere a hormonilor tiroidieni. Dar vorbim de exces la peste 25-30 grame de sare pe zi, adică 4-5 lingurițe. De obicei, cantitatea de sare pe care o folosim în mod obișnuit nu depășește o linguriță pe zi. Este însă necesară utilizarea sării iodate? Necesarul de iod al unui adult este de 150 micrograme pe zi, în medie”, a declarat Răzvan Socolov, medic la Spitalul „Elena Doamna” și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. 

Necesarul de iod poate fi asigurat din diverse surse, precum laptele de vacă, peștele, fructele de mare, ouă sau prune, spune profesorul ieșean. 

„Studiile arată că în țările dezvoltate, persoanele cu dietă echilibrată își asigură necesarul din aceste elemente fără a fi nevoie de suplimentare. Dar nu toți avem o dietă echilibrată. Cei cu dieta vegetariană de exemplu sunt în 25% din cazuri cu deficit de iod alimentar. La fel, gravidele, femeile care alăptează și copiii nu realizează un aport suficient din alimentație”, a mai transmis acesta. 

Medicul Răzvan Socolov. FOTO Arhiva personală
Medicul Răzvan Socolov. FOTO Arhiva personală

Medicul ieșean susține că România nu ar trebui să renunțe în acest moment la sarea iodată din alimentație. 

„Ar fi util și dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce din păcate se întâmplă în preparate de tip fast food, în conserve și în alimente semi preparate. Sunt grupe de risc la care sarea iodata ar fi bine de menținut, și zone geografice în România în care gușa endemică încă există. Nu cred că există studii naționale legate de toate elementele menționate, și sincer cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunța la sarea iodată”, a mai spus prof. univ. Răzvan Socolov. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite