Cum alegi cel mai sănătos tip de sare şi de ce nu e bine să renunţi la ea. Explicaţia specialiştilor: în ce boli este benefică sarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarea trebuie consumată cu moderaţie
Sarea trebuie consumată cu moderaţie

Sarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Aceasta aduce beneficii şi sănătăţii, dacă este consumată cu moderaţie.  Nivelul crescut de sare în alimentaţie contribuie la creşterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale şi disfunctionalităţi cardiace.

Sarea este cunoscută ca un factor de risc la hipertensivi, dar se află şi la originea a numeroase probleme de sănătate, în special la nou-născuti, persoane vârstnice sau la supraponderali. Nevoia fiziologică minimală de sare este în jurul a 2 grame/zi. Deşi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare în alimentaţie sunt departe de a fi soluţionate, un lucru este clar acela că trebuie să diminuăm consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la creşterea tensiunii arteriale la unele persoane şi, de asemenea, sarea este implicată şi în apariţia altor boli cardiovasculare şi a osteoporozei.

Potrivit medicului Gheorghe Bunciu, medic primar medicină generală şi specializat în investigaţii cu biorezonanţă din Turnu Severin, nu este bine pentru organism să eliminăm total sarea din consum.

„Nu este bine, aşa cum se fac unele greşeli, să urmăm un regim fără sare fiindcă obligăm organismul să ia din altă parte sau să cănsumăm alte sortimente de sare. De exemplu, sarea fără sodiu, după mine este o prostie. Revenim la zicala <<te iubesc ca sarea în bucate>>, deci să consum sare atât cât să dea gust, nu în exces, dar nu lipsa totală de sare”, spune dr. Gheorghe Bunciu. De altfel, încă de acum 500 de ani, celebrul medic şi alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota într-un tratat că digestia şi excreţia sunt mult perturbate de absenţa sării din alimentaţie.

Din totdeauna omul a folosit pentru alimentaţia sa şi a animalelor sale numai sare naturală, grunjoasă, sub formă de cristale mari, numită şi sare gemă. Sarea naturală, gemă se găseşte încă în România, din abundenţă, în zăcăminte de suprafaţă (munţi de sare).

„În funcţie de gusturile, de obiceiurile fiecăruia trebuie să adăugăm şi sare. Ar fi recomandabil  să o consumăm pe cea care o scoatem direct din zăcământul respectiv, pentru că este mult mai bogată în substanţe minerale, să nu o mai purificăm atât de mult. Cum se folosea înainte la ţară acel drob de sare, pe care îl puneau şi la animale, iar animalul ştia cât să ia, atât cât are nevoie”, explică medicul severinean.

În opinia sa, tocmai această sare brută, grunjoasă, nerafinată este bună pentru consum, fiindcă ea conţine, pe lângă clorură de sodiu (NaCl), peste 80 de substanţe minerale şi oligominerale, care îi dau, împreună cu încărcătura sa geo-magnetică, extraordinare proprietăţi vindecătoare şi gustul său inconfundabil.

Pe de altă parte, sarea iodată nu este bună pentru consum, consideră medicul Gheorghe Bunciu. Studiile  au relevat faptul  că un consum sporit de compuşi sintetici ai iodului creşte incidenţa unor afecţiuni tiroidiene autoimune, favorizează supradezvoltarea şi chiar apariţia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide.

Nici sarea de masă fină şi extrafină nu este recomandată fiindcă este obţinută, în general, prin recristalizarea artificială a sării geme şi măcinare după granulaţia dorită, iar acest proces sărăceşte foarte mult, aproape complet, sarea de elementele minerale şi oligominerale, mărind, în mod artificial, concentraţia de clorură de sodiu (NaCl).

„Sarea extrafină este prelucrată, introduşi alţi elemenţi în structura sării respective unde domină clorura de sodiu, dar are şi alţi elemenţi de înălbire, ori noi nu avem nevoie de aşa ceva”, explică medicul Bunciu.

Tratament cu sare

Digestie dificilă, constipaţie, slăbiciune corporală, subponderalitate – se consumă hrană condimentată cu sare gemă sau sare marină (se găsesc în comerţ), care au un gust mult mai intens.

Tuse persistentă, tuse uscată – se ţin pe limbă cât mai mult timp câteva granule de sare gemâ (nu mai mult de un vârf de cuţit). Reacţia de stopare a tusei se va declanşa prin doua mecanisme: prin salivaţie, care va deveni mult mai abundentă, şi prin stimularea directă a sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

Osteoporoză, crampe musculare – se vor săra alimentele exclusiv cu sare gemă neiodată, care este foarte bogată în oligoelemente implicate în procesele de asimilaţie a calciului.

Ciuperca piciorului este o afecţiune care îţi poate ştirbi frumuseţea picioarelor. Pentru această afecţiune este nevoie să-ţi pregăteşti o soluţie salină pentru picioare, cu o concentraţie ridicată. Stai cu picioarele în apă preţ de 15 minute, apoi tamponează excesul de lichid cu un prosop curat. Nu clăti soluţia salină.

Acneea. Zilnic, este indicat să îţi pregăteşti o soluţie salină concentrată. Cu ajutorul unui disc demachiant, aplici soluţia pe zonele afectate şi o laşi să acţioneze.

Sarea aplicată extern

Sarea încălzită, introdusă într-un săculeţ şi aplicată extern pe zonele afectate, calmează în mod natural inflamaţiile si durerea. Deşi prezintă proprietăţi dezinfectante, sarea nu se aplică niciodată pe plăgi sau arsuri, deoarece provoacă iritaţie locală, făcând, din acest motiv, mai mult rău decât bine.

Citeşte şi:

Păpădia, planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat, dar pericol pentru stomac

Cum se umple borşul acasă - cea mai bună reţetă şi ingredientele speciale care îl fac gustos şi foarte sănătos

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite