Sarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Câtă sare ar trebui să mănânce un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lumea modernă, excesul de sare în alimentaţie este foarte frecvent. El se asociază în principal cu risc crescut de hipertensiune arterială şi de boală renală.

La fel ca apa, sarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului.

Împreună cu clorul, sodiul menţine balanţa hidrică a organismului, contribuind la menţinerea tensiunii arteriale. Sodiul intră în componenţa majorităţii transportorilor celulari: participă la absorbţia multor macronutrienţi  - proteine, lipide, glucide - şi micronutrienţi  - minerale şi vitamine - din tubul digestiv, dar şi la excreţia surplusului de produşi de catabolism. De asemenea, este un element important care contribuie la realizarea contracţiei musculare.

La adultul sănătos nu apre deficitul de sodiu, chiar dacă nu se sărează deloc mâncarea pentru că acesta se găseşte în majoritatea alimentelor. Excesul de sodiu este însă la ordinea zilei şi este periculos pentru sănătate pentru că acest exces creşte riscul de hipertensiune arterială şi de boală renală. Un alt efect negativ al dietei bogate în sodiu este creşterea eliminării renale de calciu.

Aportul zilnic de sodiu pentru un adult este între 3 şi 5 grame pe zi. La adult, pentru fiecare creştere de 2,3 miligrame de sodiu în dietă creşte eliminarea urinară de calciu cu 24-40 miligrame.

Fără adaos de sare în alimente

În cazul copiilor, consumul de sare nu va depăşi între 1-3 ani, 2 grame/zi şi între 4-6 ani, 3-3,5 grame/zi.

Specialiştii în pediatrie şi nutriţie recomandă în ghidul „Sănătos de mic“ să nu se adauge sare în alimente, deoarece multe produse alimentare au deja adăugată sare prin procesare. Este vorba despre pâine, mezeluri, brânză telemea, caşcaval, iar altele au în compoziţia lor mineralele necesare organismului  - legumele şi fructele. Încurajarea descoperirii altor gusturi şi arome decât cele ale gusturilor fundamentale – sărat/dulce; acru/amar; precum cele ale condimentelor neiritante pentru mucoasa gastrică - mirodenii precum mărarul, pătrunjelul, cimbrul- contribuie la diversificarea mai largă a alimentaţiei şi la acceptarea mai rapidă a alimentelor cu valoare nutritivă ridicată.

Medicii recomandă reducerea consumului de sare şi prevenirea unei alimentaţii ulterioare cu exces de sare se poate realiza prin: evitarea consumului regulat de alimente care conţin multă sare: afumături, brânzeturi, alimente conservate, murături, precum şi mese de tip fast food.

Ele nu trebuie să fie prezente zilnic în alimentaţie, iar în zilele în care sunt prezente, cantitatea trebuie să fie redusă.

Alte recomandări sunt de a creşte consumul de alimente cu conţinut mic de sodiu: cereale, legume şi fructe, lapte, brânză de vaci nesărată;  utilizarea cerealelor de mic dejun hiposodate; reducerea adaosului de sare în timpul gătitului prin utilizarea altor tipuri de condiment şi evitarea adaosului de sare în timpul mesei.

Dieta cu pătrunjel. Slăbeşti până la 5 kilograme într-o săptămână
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite