Șapte sfaturi pentru un somn odihnitor. Cum să faci față trecerii la ora de vară
0A sosit din nou momentul în care România trece la ora de vară. Această schimbare are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 devenind ora 4.00. Având în vedere faptul că schimbările de oră pot perturba ciclurile somn-veghe, este important să ții cont de aceste sfaturi pentru a avea un somn odihnitor, relatează Daily Mail.
Evită anumite mirosuri în dormitor
Este important să eviți unele mirosuri în dormitor dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor. Conform sursei citate, mirosurile de critice și mentă te pot menține treaz.
Fără sieste
Deși un pui de somn în timpul zilei poate părea o idee bună, nu este deloc așa.
„Rezistă impulsului de a trage un pui de somn lung în timpul zilei pentru a compensa somnul pierdut în timpul schimbării orei”, a afirmat Carlie Gasia, specialist în somn la Sleepopolis.
Ea a dezvăluit că un pui de somn de 15-20 de minute în jurul orei 14:00 poate oferi un plus de energie important și îți poate îmbunătăți funcțiile cognitive, ajutându-te în același timp să eviți acea senzație de amețeală de după aceea.
„Încearcă să păstrezi o rutină constantă la ora de culcare și de trezire pentru a ajuta la reglarea ritmului circadian. De asemenea, este util să acorzi prioritate relaxării înainte de culcare pentru a semnala organismului că este timpul să se liniștească înainte de somn”, a mai adăugat expertul.
Uleiuri esențiale
În timp ce este mai bine să eviți unele mirosuri, pentru un somn mai bun o alegere mai potrivită este să ai în vedere includerea altora, susține Gasia.
„Adăugarea anumitor mirosuri în rutina ta de somn, fie că este vorba de utilizarea uleiurilor esențiale pe cale topică sau printr-un difuzor poate fi benefică.
Este important în primul rând să alegi un parfum pe care îl găsești plăcut și relaxant, deoarece aceasta este o alegere personală. Integrarea aceluiași parfum în mod repetat poate fi benefică deoarece, după un timp, creierul tău va asocia mirosul cu somnul și relaxarea.
Lemnul de santal este un parfum calmant care are efecte sedative și poate favoriza somnul, deoarece te poate ajuta să te relaxezi.
Vanilia este, de asemenea, grozavă pentru a te liniști. Vanilia a fost folosită pentru a calma sistemul nervos și pentru a ajuta la reducerea stărilor de depresie și anxietate”, a afirmat ea.
Acordă atenție alimentației
„Este util să adaptezi orele meselor la ritmurile circadiene, cum ar fi să mănânci mai devreme în timpul zilei și să consumi alimente mai ușoare la cină, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea metabolică și susține ciclul natural de somn-veghe al organismului”, a susținut Gasia.
De asemenea, ea a recomandat limitarea consumului de cofeină și alcool înainte de culcare, deoarece acestea pot afecta calitatea somnului.
Jaluzele
„Expunerea la lumină poate influența ceasul intern. Dacă deschizi jaluzelele atunci când te trezești și dacă faci o plimbare de dimineață în lumina naturală a soarelui, poți să îți pui în mișcare ritmul circadian, semnalând creierului că este timpul să începi ziua”, a spus ea.
Curățenie
Expertul subliniază faptul că mediul din dormitor este unul dintre cele mai importante aspecte legate de un somn bun.
„Un dormitor curat și care miroase bine limitează distragerile, facilitând astfel instalarea liniștii. Fie că este vorba de mirosul așternuturilor curate sau de un parfum ales de tine, acest lucru te poate ajuta să dormi, deoarece nu ești ținut treaz de mirosuri neplăcute”, a adăugat Gasia.
Temperatură
Este important ca în dormitor să ai o temperatură perfectă, astfel încât să nu îți fie prea cald sau prea frig noaptea.
„Menținerea unei temperaturi între 15 și 20 de grade este benefică pentru somn, astfel încât să nu îți fie prea cald noaptea.
Asigură-te că în cameră este întuneric, astfel încât lumina care intră să nu-ți perturbe programul de somn”, a mai spus ea.