Respiraţia corectă relaxează mintea. Cum poţi controla dacă plămânii au aer suficient
0
Majoritatea dintre noi respirăm scurt şi superficial pe parcursul unei zile. Nu ne contractăm diafragma pentru a ne umple plămânii cu aer suficient şi nici măcar nu ne dăm seama de acest lucru. O respiraţie incorectă lipseşte creierul de oxigen şi scade puterea de concentrare.
Plămânii sunt proiectaţi pentru a furniza exact acea cantitate de oxigen de care corpul nostru are nevoie pentru ca toate organele să funcţioneze corect. Atunci când nu respirăm corect, organismul şi mai ales creierul are de suferit. Aceasta pentru că 20% dn cantitatea de oxigen pe care o posedă organismul, esre consumată de creier pentru a controla funcţiile de bază cum sunt gândirea şi starea de spirit, explică Travis Bradberry şi Jean Greaves, doi psihoterapeuţi americani, în cartea Inteligenţa emoţională 2.0.
Restul de oxigen este utilizat pentru a te menţine alert, concentrat şi calm. Dacă respiraţia este superficială, creierul nostru este lipsit de oxigenul necesar, iar acest lucru duce la o concentrare slabă, la o memorie deficitară, la schimbări bruşte de dispoziţie, agitaţie şi gânduri depresive.
Cei doi psihoterapeuţi recomandă ca atunci când ne aflăm într-o situaţie stresantă sau emoţională să ne concentrăm pe respiraţia adâncă şi rară, inspirând pe nas până când stomacul se dilată şi se întăreşte pentru ca apoi să expirăm pe gură.
Putem controla dacă respirăm corect aşezând o mână pe stern şi cealaltă pe stomac, în timp ce respirăm. Dacă mâna de pe stomac se mişcă mai mult decât mâna de pe stern în timp ce expiri, atunci ştii că iei suficient oxigen şi-ţi umpli corect plămânii, mai spun aceştia.
Respiraţia corectă calmează nervii, relaxează şi limpezeşte mintea. În plus, îţi poate deplasa gândurile incomode de care e greu să scapi.