Recunoștința ne ajută să fim sănătoși: 7 efecte majore pentru sănătate

0
Publicat:

Atunci când suntem recunoscători și ne exprimăm aprecierea pentru ceea ce avem și pentru oamenii din jur, sănătatea noastră are numai de câștigat.

O fetiță își îmbrățișează mama
Aprecierile ne fac să ne simțim bine și sunt benefice pentru sănătate FOTO Shutterstock

Îți amintești ultima dată când te-ai simțit apreciat? Poate că șeful tău te-a lăudat sau poate că ai primit mesaj neașteptat cu mulțumiri. Indiferent de context, aprecierile ne fac să ne simțim bine, și, după cum s-a demonstrat, sunt benefice pentru sănătate, potrivit thehealthy.com.

De fapt, atunci când ne exprimăm recunoștința sau când alte persoane ne apreciază, în creier are loc o reacție chimică: se eliberează oxitocina. Numită „hormonul dragostei“, această substanță este foarte importantă pentru apropierea dintre oameni.

Când oxitocina este eliberată, „ne dă acel sentiment de căldură“, spune psihologul Jolanta Burke. Această explică în ce moduri recunoștința este benefică pentru relațiile noastre și pentru propria sănătate, pe termen lung.

Recunoștința ne apropie

Dr. Burke spune că, dacă vrei să te simți mai aproapiat de cineva, trebuie să-i mulțumești. Fie că este vorba de colegi, de un vecin sau chiar de un străin, a spune cuiva că îl apreciezi creează conexiuni și intimitate.

Recunoștința luptă împotriva singurătății

Un studiu din 2014 a arătat că oxitocina secretată când ne exprimăm recunoștință „este asociată cu consolidarea relațiilor importante“. În schimb, lipsa de recunoștință i-ar putea determina pe cei din jur să creadă că nu sunt prea importanți în viața ta și, astfel, legăturile se rup, iar oamenii devin singuratici, potrivit psihologului.

Recunoștința poate schimba total o situație

„Atunci când te cerți cu partenerul tău, te concentrezi pe ceea ce nu funcționează în relație. Dar poți aborda lucrurile diferit: te gândești ce este bun la partenerul tău și pentru ce ești recunoscător. Cearta se va transforma în împăcare“, spune dr. Burke.

Recunoștința te face să te simți mai bine

Câteva experimente au analizat oameni care s-au implicat într-un exercițiu de recunoștință cum ar fi scrisul unor bilete de mulțumire sau conștientizarea lucrurilor bune care se întâmplă. Experimentele au arătat că oamenii care și-au făcut timp să fie recunoscători au satisfacții mai mari în viață.

Recunoștința reduce anxietatea

Potrivit unui studiu din 2014, persoanele care așteptau să înceapă un tratament fie au scris mesaje de mulțumire, fie au urmat un tratament placebo. Cei care au scris mesaje au avut un nivel redus al anxietății, spre deosebire de cei care au luat tratamentul placebo.

Recunoștința poate îmbunătăți calitatea somnului

Un studiu din 2009 a comparat femei care aveau puține momente în care își manifestau recunoștința cu femei pentru care recunoștința era o trăsătură importantă a personalității. Cercetătorii au descoperit că femeile care erau recunoscătoare dormeau mai bine și nu erau chinuite noapte de gânduri negative.

Recunoștința ajută la reducerea inflamației

Inflamația este un simptom al bolilor de inimă, dar și al altor afecțiuni grave. Un studiu din 2021 a analizat femei de vârstă mijlocie, un grup demografic care tinde să aibă niveluri mai mari de inflamație, ca răspuns la stres. Femeile care au început să mediteze săptămânal și să identifice lucrurile din viața lor, pentru care erau recunoscătoare, au înregistrat o îmbunătățire vizibilă a condiției medicale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite