Psihoterapeut: „Închiderea rănii sufleteşti în caz de divorţ ţine de modul în care ai reuşit să îţi construieşti viaţa până la momentul despărţirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea după o despărţire depinde de fire, dar şi de gradul de dependenţă faţă de celălat. Prietenii sunt atât pentru persoanele dependente, cât şi pentru cele independente principalul motor care impinge barca mai departe.

Persoanele independente material şi psihologic reuşesc să treacă mai uşor peste un eşec matrimonial. Pot începe să-şi reconstruiască viaţa reevaluându-şi prieteniile şi cariera, explică psihoterapeutul Constantin Cornea. „În acest fel, energia negativă trăită din cauza divorţului se va mai disipa în alte scopuri, ajutând persoana să redescopere plăcerea de a se bucura de realizările de până atunci. Relaţia şi timpul plăcut petrecut cu propriul copil, relaţiile de la serviciu şi întâlnirile cu prietenii constituie cele mai bune resurse pe care se pot sprijini şi care îi vor ajuta să îşi revină destul de repede“.

Persoanele dependente emoţional sau financiar, cele cu stima de sine redusă, dezvoltă imediat ce divortul este pus în practică, tot felul de tulburări, mai spune specialistul. „De la tulburări comportamentale, la tulburări alimentare, de la depresie la anxietate. Întreaga viaţă le este dată peste cap“.

Astfel, somnul, pofta de mancare, viaţa sexuală scad sau cresc excesiv. Plâng din orice, nu mai au chef de vorbă sau de viaţă, nu mai vor sa iasă din casă sau stau tot timpul posomorâte.

„Dacă vă găsiţi în această situaţie, este bine să apelaţi la specialist. De asemenea dacă aveţi un prieten, rudă sau coleg care se comportă aşa, discutaţi cu un specialist pentru a afla cum îl puteti ajuta. Dacă îl forţaţi să meargă la psiholog, şi nu doreşte, este posibil să îi faceţi mai mult rău decât bine. De aceea. este necesar să vă interesaţi cum este mai bine să procedati pentru a-l ajuta“.

Care sunt „stâlpii de susţinere“

De mare ajutor pentru persoanele dependente sunt prietenii. „Dacă remarcaţi că o persoană dragă vouă suferă în urma unei despărţiri, este bine să încercaţi să îl scoateţi din stare. Invitaţi-l în oraş, la film sau la teatru, în funcţie de ceea ce ştiaţi că îi făcea plăcere înainte. Nu îl forţaţi, şi aveţi răbdare cu el. Dacă reuşiţi să vă vedeţi, nu îl ascultaţi la nesfâşsit cum vă vorbeşte despre ce s-a întâmplat şi cum. Scoateţi în evidenţă mai degrabă ce aveţi acum şi pe viitor de făcut. Planurile de carieră, de sărbători sau de vacanţă îl pot face să se simtă mai bine“.

Însă, adaugă psihoterapeutul, acest aspect nu se va întâmpla imediat şi este posibil să nu ţină o perioadă prea lungă. Dar trebuie să perseveraţi.

„Doliul“ durează între câteva luni şi toată viaţa

În principiu, travaliul de doliu resimţit de o astfel de persoană durează de la câteva luni, la ani sau chiar întraga viaţă, avertizează acesta.

„De aceea planurile voastre trebuie să se întindă pe o perioadă mai lungă. Nu cedaţi la primul refuz, dar nici nu consideraţi că dacă a ieşit odată şi s-a simţit bine, totul este rezolvat“.

Aveţi foarte mare grijă la adicţii. „În această perioadă se pot naşte sau dezvolta, dependenţa de alcool, de fumat, de droguri sau de medicamente. Pot apărea din senin dureri de cap sau de burtă, ce pot fi doar imaginare. Orice adicţie trebuie ţinută sub control. Alcoolul nu te ajută să treci peste o problemă. Ba din contră, îţi adânceşte depresia“.

„Decontul“ depinde de ce ai făcut înainte de divorţ

„În concluzie, ce poate ajuta cu adevărat la închiderea rănii sufleteşti ţine de modul în care ai reuşit să îţi construieşti viaţa până la momentul despărţirii. Dacă ai avut grijă să îţi construieşti o carieră, să ai proprii prieteni, independent de cei ai partenerului, dacă ai copii şi planuri de viitor, atunci te poţi numi o persoană independent“.

În schimb, dacă te-ai bazat prea mult pe resursele financiare ale partenerului, dacă de dragul lui ai renunţat la prietenii proprii, la visele şi planurile tale, înseamnă că ai dezvoltat, pe lângă relaţia de dragoste şi o dependenţă foarte mare de partener.

Ce resurse pot fi activate

Copiii. Afecţiunea, dragostea, jocurile, privirile, alintul, experinţele plăcute sau nu, trăite alături de propriul copil sunt adevarate daruri de la Dumnezeu, ce vă pot face să treceţi peste orice, dacă nu de dragul vostru, măcar de dragul lor.

Familia de origine. Respectul şi afecţiunea ce vin din dragostea părinţilor voştri pot fi pansament pentru suflet sau aripi pentru a vă realiza orice vis.

Prietenii. Este important să aveţi un grup de prieteni, independent de cei ai partenerului. Un prieten în plus, nu strică niciodată. Alături de ei vă puteţi bucura de tot ceea ce este mai frumos pe lume: de la aniversări, la vacanţe, de la un sprijin atunci cand vă doare ceva, la un sfat atunci când aveţi o problemă.

Colegii, subalternii, şefii, pot fi modele pentru voi. Puteţi învaţa din greşelile lor, dar şi din realizări. Oricând o relaţie cordială cu colegii vă poate aduce zâmbetul pe buze şi vă poate face să vă bucuraţi de viaţă şi de toate realizările ce ţin de serviciu: carieră, bani, vacanţe, timp liber.

Hobby-urile. Indiferent că vă place să vă plimbaţi prin parc sau să colecţionaţi timbre, să aveţi grijă de un animal de casă sau să cultivaţi flori, orice activitate în care investiţi timp, imaginaţie şi dragoste, vă poate face să vă simţiţi bine sau împliniţi.

Sportul. Activitatea fizică, pe lângă faptul că vă asigură că veţi avea o sănătate de fier, vă oferă şi oportunitatea să vă descărcaţi emoţiile. Tonusul muscular, felul în care vă simţiţi în propria piele, ajută stima de sine foarte mult.

Viaţa socială: film, teatru, operă, plimbări în parc sau o cafea servită la o terasă. Activităţile sociale sunt cele prin care vă gratificaţi pentru munca grea, sau pentru realizările voastre. Oricând o piesă de teatru vă poate stârni râsul sau vă poate pune pe gânduri, făcându-vă să uitaţi pentru o clipă, sau mai multe, de propriile probleme.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite