Proprietăţile ananasului. Beneficii şi riscuri pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi ananas

Ananansul este un fruct tropical bogat în vitamine, enzime şi antioxidanţi. Proprietăţile ananasului ajută la susţinerea sistemului imunitar, la întărirea oaselor şi la combaterea indigestiei.

„Ananasul conţine niveluri înalte de vitamina C şi magneziu“, potrivit nutriţionistului american Laura Flores. Acest fruct tropical este, totodată, bogat în fibre şi în bromelaină, o enzimă despre care se crede că reglează sistemul imunitar.

Totodată, ananasul conţine niveluri mari de de magneziu, un antioxidant important, tiamină, vitaminele B1 şi  B6 implicate în producţia de energie, potrivit livescience.com.

Cât de nutritiv este ananasul

Un bol mic de ananas tăiat cubuleţe – aproximativ 80 de grame – conţine 38 de kilocalorii, 87% apă, 10 grame de carbohidraţi, şi 1 gram de fibre alimentare, indicele glicemic fiind mediu.

Dacă se consumă sub formă de suc, scade cantitatea de vitamina C şi fibre, şi creşte viteza de absorbţie a glucidelor în intestin – indeul glicemic – cât şi cantitatea de calorii la suta de grame.

Proprietăţile ananasului. Beneficii pentru sănătate

Susţine sistemul imunitar. Ananasul conţine cantitatea recomandată de vitamina C, potrivit FDA. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă care previne distrugerea celulară, potrivit Linus Pauling Institute din Oregon. Vitamina C ajută organismul în combaterea bolilor cardiovasculare şi a durerilor articulare.

Oase puternice. Ananasul ajută la păstrarea posturii şi sănătatea osoasă. Fructul conţine 75% din cantitatea recomandată de mangan, mineral esenţial pentru dezvoltarea unor oase puternice şi a unor ţesuturi sănătoase, potrivit Linus Pauling Institute. În 1994, un studiu sugera că manganul, alături de alte minerale, ajută la prevenirea osteoporozei la femeile care se află în postmenopauză.

Ananasul promovează sănătatea ochilor şi a digestiei. „Ananasul contribuie la reducerea riscului de degenerare maculară, o boală care afectează vederea oamenilor în vârstă, alături de nivelurile înalte de vitamina C şi alţi antioxidanţi“, afirmă Flores. La fel ca şi alte fructe şi legume, ananasul conţine fibre esenţiale pentru o digestie sănătoasă, promovând sănătatea intestinelor, conform specialiştilor de la Mayo Clinic.

Proprietăţile ananasului: un antiinflamator eficient

„Datorită bromelainei, ananasul poate ajuta la reducerea nivelului de inflamaţie din organism şi la încetinirea creşterii tumorilor, mai spune Flores. O varietate de studii au arătat că bromelaina ajută la tratamentul osteoartritelor, însă ar mai fi nevoie de studii suplimentare pentru a se trage o concluzie clară.

Nivelul mare de inflamaţie din organism creşte riscul de cancer, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Studiile făcute până acum în laborator au arătat că bromelaina şi alte enzime prezente în ananas pot creşte ratele de supravieţuire la animalele cu diverse tumori. Nu există dovezi, cel puţin până acum, că se întâmplă la fel şi în cazul oamenilor.

În plus, această enzimă ajută la reducerea coagularea excesivă a sângelui, făcând din ananas o gustare frecventă pentru persoanele aflate la risc. În combinaţie cu vitamina C, enzima reduce mucusul din nas şi gât, potrivit Centrului Medical al Universităţii Maryland. 

ananas

Proprietăţile ananasului. Ce riscuri există

Proprietăţile ananasului şi beneficiile lui pentru sănătate nu sunt puţine. Cu toate acestea, există şi riscuri în cazul unui consum excesiv. Astfel, prea mult ananas poate duce la creşterea sensibilităţii cavităţii bucale, potrivit lui Flores. Această situaţie ar trebui să se rezolve de la sine în câteva ore. Însă, dacă apar iritaţii la nivelul acestei mucoase, dificultăţi de respiraţie, semne care ar putea indica o alergie, astfel că trebuie consultat un medic specialist.  

Nivelurile înalte de vitamina C pot determina la unele persoane care consumă mult ananas apariţia durerilor abdominale şi a arsurilor stomacale, a diareei, precum şi a stării de vomă.

În plus, nivelurile excesive de bromelaină poate duce la apariţia unor iritaţii ale pielii, a vărsăturilor, diareei şi a menstrelor puternice, potrivit Centrului Medical al Universităţii Maryland.

Bromelaina, poate, totodată, să interfereze cu anumite medicamente. Cei care iau antibiotice, anticoagulante, anticonvulsive, benzodiazepine, pastille împotriva insomniei , ar trebui să nu consume prea mult ananas.

Consumarea ananasului necopt sau a sucului de ananas necopt este toxic, determinând apariţia diareei şi a vărsăturilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite