Planta-vedetă în sezonul răcelilor. Echinacea creşte imunitatea şi scurtează durata guturaiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau pulbere, echinacea este cea mai utilizată plantă la nivel mondial pentru a reduce intensitatea şi durata răcelilor, dar şi pentru a le preveni. Cum se administrează echinacea şi care sunt beneficiile acestei plante medicinale recunoscute până şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii?

Echinacea este o plantă originară din America de Nord. Proprietăţile sale medicinale au ajuns să fie recunoscute în toată lumea nu doar la nivelul medicinei naturiste, ci sunt garantate de cele mai înalte organizaţii de profil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Asociaţia Ştiinţifică Europeană de Fitoterapie (ESCOP) recunosc eficacitatea acestei plante în tratamentul răcelilor şi altor afecţiuni respiratorii. Numeroase studii au ajuns la concluzia că echinacea poate reduce durata gripei şi răcelilor comune, în medie, cu o zi şi jumătate. Alte studii susţin chiar că echinacea are un anumit efect preventiv în apariţia virozelor respiratorii, stimulând sistemul imun să lupte împotriva virusurilor.

Cum se administrează echinacea?

Echinacea este disponibilă sub mai multe forme. În caz de răceală se pot utiliza infuziile din echinacea. Se prepară astfel: într-o cană cu apă clocotită se lasă la infuzat, 10 minute, un gram de plantă uscată (rădăcini şi flori). Se pot bea până la 4-5 căni de infuzie pe zi. Atenţie! Nu administraţi şi alte remedii pe bază de echinacea în acelaşi timp.

Decoctul din echinacea se prepară dintr-un gram de rădăcină de echinacea la 150 ml de apă, care se fierbe 5-10 minute. Decoctul rezultat se strecoară şi se consumă ca atare. Se pot bea 3 ceşti pe zi.

De reţinut: în scop preventiv, doza recomandată de echinacea este de 1 gram pe zi, adică fie o cană de infuzie pe zi, fie o ceaşcă de decoct. În acest caz, ideal ar fi să facem cure de trei săptămâni pe lună, cu o săptămână de pauză.

Echinacea poate fi administrată şi sub formă de tinctură sau pulbere în capsule. Astfel de preparate pe bază de echinacea sunt disponibile în farmacii sau magazine naturiste şi ele trebuie administrate conform recomandărilor unui medic fitoterapeut.

Atenţie la supradozaj!

Echinacea trebuie utilizată cu multă prudenţă. Ca regulă generală, medicii spun că echinacea nu trebuie luată mai mult de opt săptămâni consecutiv. Uzul prelungit determină o reacţie de obişnuinţă a organismului, ceea ce diminuează efectul benefic al plantei. În plus, trebuie menţionat că echinacea este contraindicată anumitor categorii de pacienţi, mai ales cei care suferă de boli autoimune (lupus, scleroză multiplă), astm sau alergii. De exemplu, persoanele alergice la florile din familia margaretei pot fi alergice şi la echinacea. Copiii care au otită nu trebuie trataţi cu echinacea, deoarece s-a observat că planta poate creşte riscul de recidivă a otitei. Echinacea este contraindicată în timpul sarcinii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite