Obiceiul care crește semnificativ riscul de infarct. Ce este esențial pentru sănătatea inimii

0
Publicat:

Specialiștii estimează că aproximativ 90 la sută dintre bolile de inimă pot fi prevenite prin alimentație și obiceiuri de viață și că istoricul familial trece pe plan secund.

Renunțarea la fumat este cel mai bun sfat pentru sănătatea inimii FOTO Shutterstock
Renunțarea la fumat este cel mai bun sfat pentru sănătatea inimii FOTO Shutterstock

Deși nu există un singur factor decisiv al dietei sau al stilului de viață care să afecteze sănătatea inimii, cardiologii spun că există unele obiceiuri care au un impact mai mare decât altele. De fapt, există un obicei, în special, care poate avea efecte absolut devastatoare, nu numai asupra inimii, ci și asupra sănătății generale.

Cel mai rău obicei pentru sănătatea inimii este consumul de tutun (atât fumatul, cât și vapatul), potrivit cardiologului Norman Lepor, cât și Dr. Michael Levine, instructor clinic în cadrul Departamentului de Medicină la Divizia de Cardiologie Leon H. Charney de la NYU Langone Health.

„Fumatul și vapatul cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boală vasculară periferică, care poate duce la amputarea picioarelor în cazuri grave", spune Dr. Lepor. El adaugă că utilizarea regulată a tutunului poate provoca, de asemenea, acumularea de plăci în arterele coronare, ceea ce poate crește nivelul de colesterol LDL.

Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătate

Dr. Levine susține că riscul de cancer crește în cazul fumătorilor: „Cel mai rău obicei legat de sănătatea cardiovasculară rămâne consumul de tutun. Există un risc semnificativ de boli cardiovasculare în general, precum și un risc crescut de cancer".

Cei doi specialiști susțin că luarea activă a unor măsuri pentru a renunța la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră: „Există numeroase ajutoare pentru a ajuta în acest sens, inclusiv înlocuirea nicotinei și, de asemenea, medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală", spune Dr. Levine. El încurajează pe oricine care fumează să vorbească cu medicul de familie despre ce opțiuni au în ceea ce privește medicamentele care îi pot ajuta să renunțe.

Țineți sub control nivelul colesterolului LDL

Ambii medici spun că există multe alte obiceiuri care pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii. „Alte comportamente comune care sunt în detrimentul sănătății inimii și cardiovasculare includ un stil de viață sedentar și o dietă săracă cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și un aport ridicat de sodiu", spune Dr. Levine, adăugând că supraponderabilitatea poate duce la o varietate de probleme de sănătate asociate care vor crește riscul cardiovascular.

Dr. Lepor consideră că este deosebit de important să țineți sub control nivelul colesterolului LDL: „Consumul de tutun este cel mai rău obicei pentru sănătatea inimii, dar a avea niveluri ridicate de colesterol LDL este cel mai mare factor de risc [pentru a avea probleme de sănătate cardiovasculară]".

Dr. Lepor spune că evitarea grăsimilor trans (care se găsesc în alimentele prăjite), reducerea la minimum a alimentelor bogate în sodiu și grăsimi saturate, consumul de alimente bogate în grăsimi nesaturate (cum ar fi fructele de mare, avocado și nucile) și practicarea regulată a exercițiilor fizice sunt toate modalități de a menține scăzut nivelul colesterolului LDL. Dacă aveți colesterolul ridicat, el încurajează cu tărie să discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi statinele, care vă pot ajuta.

Dietă și mișcarea, pentru sănătatea inimii

Cei doi medici au încercat să ofere o recomandare cu privire la cel mai bun obicei pentru sănătatea inimii. Amândoi spun că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt esențiale.

Dr. Lepor spune că le recomandă în mod regulat pacienților dieta mediteraneană, care pune accentul pe alimentele pe bază de plante și pe grăsimile sănătoase. În ceea ce privește mișcarea, Dr. Levine spune să se urmărească cel puțin 150 de minute pe săptămână de mers pe jos sau de exerciții fizice rapide.

În cele din urmă, dacă luați medicamente prescrise pentru sănătatea inimii, cum ar fi statinele, Dr. Lepor spune că este important să nu uitați să le luați: „Este ușor să uiți să iei medicamentele pentru sănătatea inimii pentru că nu vezi sau nu simți neapărat o diferență, dar ele ajută cu adevărat la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului LDL".

Aceleași obiceiuri alimentare și de stil de viață care sunt bune pentru inimă sunt bune și pentru creier.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite