Nutriționist, despre post: Nu trebuie să mănânci preparate care seamănă cu cele „de dulce”, ci să iei o pauză
0Suntem în Postul Crăciunului și al goanei după preparatele care seamănă cu cele „interzise”. Pe rafturi găsim tot mai multe produse care înlocuiesc lactatele sau mezelurile, dar ne îndepărtăm tot mai mult de ceea ce ar trebui să însemne această perioadă de abstinență și regăsire spirituală.
Se știe că Postul Crăciunului este mai uşor comparativ cu cel al Paştelui, grație multelor dezlegări la peşte, cea mai aspră zi de postire pentru credincioşi fiind Ajunul Naşterii Domnului.
Chiar și așa, e completat de muți dintre cei care pretind că-l țin cu surogate ale alimentelor de origine animală, în ideea de a-l face ceva mai „gustos”.
În timp ce duhovnicii ne îndeamnă să privim postul ca pe mai mult de un regim alimentar, medicii atrag constant atenţia asupra faptului că ar trebui să ne preocupăm nu doar de originea vegetală/animală a alimentelor, ci și de cât de sănătoase sunt pentru organism.
„Mai bine ghiveci de legume, murături și mere coapte, decât post cu de toate!”
Ideeal ar fi să ținem cont și de unii, și de ceilalți, dacă n-am propus să ținem post.
„Vorbește lumea că e post. Culmea este că nu m-au tentat nici salamul, nici șunca, nici cârnații sau șnițelul din soia. Din tot meniul mi-a plăcut zacusca, fasolea bătută și sarmalele cu orez, adică exact preparatele pe care le-ar fi mâncat și bunicii noștri în post. Când ții post nu trebuie să mănânci preparate care seamănă cu cele <<de dulce>>, ci să iei o pauză de la carne, brânză și ou… ca să le poți aprecia din nou. Mai bine ghiveci de legume, murături și mere coapte, decât post cu de toate!”, a explicat, miercuri, pe Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic.
„Ce spunea Părintele Cleopa despre post”
Dacă vorbim despre rolul postului în viaţa credincioşilor, merită amintite cuvintele părintelui Ilie Cleopa (1912-1998), de la Mănăstirea Sihăstria, Neamţ, supranumit „Duhovnicul Moldovei“.
„Biserica nu e omorâtoare de oameni, e omorâtoare numai de patimi. Dacă cineva e prea bătrân, prea slab sau bolnav, Biserica îngăduie şi dezleagă postul. Dar nu la acela care zice că «nu-mi place fasole şi varză, eu vreau şuncă». Nu pentru acela dezleagă Biserica. Aceluia ştii ce trebuie să-i faci? Să nu-i dai vreo trei zile mâncare şi când îi vei da mămăligă cu ceapă o să i se pară că sunt cozonaci“, spunea duhovnicul în cartea „Ne vorbeşte părintele Cleopa“, volum îngrijit de Arhimandritul Ioanichie Bălan, ucenic al părintelui.