Merişoarele au efect dovedit contra infecţiilor urinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 100 de ani, produsele pe bază de merişor au fost recomandate de bătrâni pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor urinare. Oamenii de ştiinţă au vrut să testeze cu metode specifice dacă nu cumva acesta este doar un mit popular.


De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe cercetări medicale care au sugerat că merişoarele previn infecţiile urinare printr-un proces aparte: împiedică lipirea bacteriilor de pereţii tractului urinar, datorită unor substanţe care se găsesc din belşug în compoziţia acestor fructe de pădure - proantocianidine. Totuşi, nu se cunoşteau exact mecanismele de acţiune a merişorului în vederea modificării „comportamentului“ bacteriilor, potrivit sciencedaily.com.

Aici au intervenit cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada, care au reuşit să identifice aceste mecanisme biologice şi să confirme astfel beneficiile merişoarelor împotriva infecţiilor urinare.

De altfel, ei au demonstrat, în cadrul a două studii, că produsele pe bază de merişor sunt eficiente şi în combaterea altor tipuri de infecţii. De asemenea, acestea ar putea fi utilizate pentru dezinfectarea sau pentru păstrarea în stare de siguranţă a instrumentarului medical.

Ce infecţii combat

În cadrul studiilor canadiene s-a observat că pudra de merişor inhibă activitatea unei bacterii numită Proteus mirabilis, frecvent implicată în infecţiile urinare recurente (care tot reapar, în ciuda tratamentelor). În plus, soluţiile mai concentrate de merişor reduc cantitatea de urează, o enzimă produsă de această bacterie, care creşte virulenţa infecţiei şi face dificil tratamentul, în general.

De asemenea, şi temuta Escherichia coli, care poate da infecţii urinare greu de tratat, este afectată de proantocianidinele din merişoare, potrivit prof. dr. Nathalie Tufenkji, coordonatoarea studiilor. Mai precis, bacteriile nu se mai pot mişca în voie în tractul urinar, lucru esenţial pentru combaterea mai uşoară a infecţiei.

„Efectele merişoarelor asupra organismelor vii rămân, în continuare, subiect de studiu. Dar rezultatele noastre subliniază rolul produselor pe bază de merişor asupra unor infecţii cronice“, explică specialista.

Atenţie la merişoarele uscate!

Fructele uscate sunt aproape la fel de nutritive şi de benefice pentru sănătate precum cele proaspete. Totuşi, trebuie să citim cu atenţie eticheta unor astfel de produse, fiindcă sunt adeseori falsificate prin adaos de substanţe care le scad calităţile de alimente-medicament. 

image

„Unele fructe uscate conţin conservanţi, de obicei sulfiţi, care pot agrava astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare sau renale. Ei apar pe etichetă ca E220 până la E228. De asemenea, dacă fructele respective au fost deshidratate la temperaturi foarte mari, ele au pierdut o mare cantitate din vitamine, minerale şi din enzime, adică din substanţele care le confereau calităţi nutriţionale deosebite. Din păcate, gustul şi aspectul nu ne ajută să le identificăm pe cele fără nutrienţi“, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. 

Cât de frecvente sunt infecţiile urinare

La nivel global, se înregistrează anual peste 150 de milioane de infecţii urinare. Tratamentul cu antibiotice rămâne terapia-standard pentru combaterea lor, dar în multe cazuri, acesta are eficientă limitată, infecţiile reapărând cu regularitate. În plus, unele dintre bacteriile care provoacă infecţii urinare au devenit rezistente la antibiotice.

„Cea mai frecventă formă de infecţie urinară este cistita. Aceasta apare mult mai des la femei, fiind favorizată de structura anatomică, dar şi de cauze imunologice şi endocrine. La bărbat sunt mai frecvente infecţiile prostatei, ale testiculului şi epididimului“, precizează prof. dr. Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ din Bucureşti.

Cum recunoşti infecţiile tractului urinar

  • Ai usturimi sau senzaţie de arsură atunci când urinezi.
  • Îţi simţi vezica mereu plină şi mergi frecvent la toaletă.
  • Urina este tulbure şi are un miros puternic.
  • Ai febră şi frisoane.
  • Ai dureri localizate la nivelul spatelui, imediat sub coaste (dureri de rinichi).
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite