Mărul, cel mai iubit fruct. 10 motive să-l mănânci în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţele antioxidante şi anticancer din mere se păstrează intacte timp de 200 de zile de la recoltare Foto Shutterstock
Substanţele antioxidante şi anticancer din mere se păstrează intacte timp de 200 de zile de la recoltare Foto Shutterstock

Se încadrează fără probleme în categoria „alimentelor-medicament”, căci mărul conţine multe substanţe benefice pentru sănătate.

Nu este deloc un mit faptul că „un măr pe zi ţine medicul la distanţă”. În plus, acest fruct poate fi consumat în orice dietă şi nu are contraindicaţii deosebite, fiind indicat chiar şi diabeticilor. O veste la fel de bună este şi cea referitoare la „longevitatea” substanţelor antioxidante şi anticancer din măr: timp de 200 de zile de la recoltare acestea se păstrează intacte, ca în ziua culesului. De aceea, mărul este fructul ideal în orice anotimp. 

Substanţe-vedetă

Cu 85% apă şi aproximativ 50 de calorii, mărul este gustarea ideală. În plus, conţine multe vitamine, în special C, dar şi A, E şi B. Dar trebuie să-l consumi cu tot cu coajă, altfel nu vei avea parte de un procent însemnat din acestea. Nici sucul de mere nu păstrează prea multe elemente benefice, aşa că alege doar fructele de a căror provenienţă eşti sigură, ca să le poţi consuma cu tot cu coajă.

Ce-ţi furnizează un măr?

În primul rând fibre, dintre care cea mai importantă e pectina, care are rolul de a coborî tensiunea arterială, nivelul de glucoză din sânge şi chiar colesterolul rău. Quercitina este un flavonoid pe care merele în conţin din abundenţă şi despre care se ştie că joacă un rol important în prevenirea multor tipuri de cancer de colon, de sân, de plămâni etc. Tot această substanţă este responsabilă de neutralizarea efectelor radicalilor liberi, care cauzează îmbătrânirea prematură. Mărul conţine şi bor, important pentru sănătatea oaselor şi a bunei funcţionări a creierului.

Principalele 10 beneficii ale merelor

1. Studiile arată ca persoanele care au mâncat mere în fiecare zi, timp de cinci ani, prezintă cu aproape 70% mai puţin riscuri de accident vascular cerebral fatal şi cu aproape 50% mai puţine probabilităţi de a dezvolta o boală cardiacă şi coronariană.

2. Flavonoizii din mere sunt aliaţii femeilor în lupta cu problemele supărătoare cauzate de o circulaţie proastă (angiectazii, pete vasculare la nivelul gambelor şi chiar varice, insuficienţă venoasă).

3. Fibrele conţinute în măr şi coaja acestuia facilitează digestia, tranzitul intestinal, previn constipaţia, dar şi diareea, hemoroizii şi acumularea de toxine în organism.

4. Unele cercetări au relevat că merele, în special soiurile roşii şi cele Golden, inhibă cu 39-43% creşterea celulelor de cancer hepatic şi de colon.

5. Îmbunătăţesc funcţiile pulmonare şi ale pancreasului, efectul fiind cu atât mai mare cu cât se consumă mai multe mare, zilnic.

6. Scad riscul formării de calculi urinari din oxalaţi. Potrivit unui studiu apărut în British Journal of Nutrition, consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grepfrut sau portocale modifică pH-ul urinar şi nu mai permite formarea cristalelor de oxalaţi în urină.

7. Protejează în mod natural de radiaţia solară ultravioletă. Unul dintre ultimele studii ştiinţifice a demonstrat că fenolii antioxidanţi din coaja speciilor de mere colorate cresc foarte mult rezistenţa pielii umane la acţiunea razelor ultraviolete.

8. Previn osteoporoza asociată menopauzei, datorită unui flavonoid conţinut doar în mere şi numit phloridzin, care exercită o acţiune antiinflamatoare şi antioxidantă specifică.

9. Consumate ca o gustare, merele suprimă foamea şi de aceea sunt indicate în curele de slăbire.

10. Sunt foarte apreciate în cosmetică: măştile cu măr ras, aplicat pe faţă timp de 10 minute, câteva zile consecutiv, ajută la curăţarea tenului, la vindecarea acneelor şi la estomparea ridurilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite