Mâncatul distras de alte activități ne poate face să luăm în greutate. Sfaturile specialiștilor

0
Publicat:

Mâncatul distras este frecvent în rândul multor persoane și are multiple consecințe negative asupra sănătății. Mulți oameni sunt distrași și fac altceva atunci când mănâncă. Există însă câteva strategii pentru a combate acest comportament.

Când mâncăm nu trebuie să fim distrași de alte activități FOTO arhiva Adevărul
Când mâncăm nu trebuie să fim distrași de alte activități FOTO arhiva Adevărul

Când a fost ultima dată când ați mâncat și v-ați concentrat doar pe mâncare? Mulți dintre noi mâncăm în timp ce lucrăm, în timp ce ne jucăm cu smartphone-ul sau când suntem în mișcare.

„Mâncatul distras”, așa cum este denumit în literatura științifică, este legat de o mai mare flexibilitate în ceea ce privește locul în care putem mânca și accesibilitatea distracțiilor.

Drept urmare, „obțineți acest amestec ciudat de activități diferite. Acestea nu mai sunt fixate în anumite locuri și momente”, a declarat pentru Washington Post Lotte van Dillen, profesor de psihologie socială la Universitatea Leiden.

Aceasta mai spune: „Poți face totul oriunde și în orice moment. Asta nu este bine”.

Când van Dillen și colegii ei au efectuat studii pe eșantioane mari și reprezentative de oameni din Țările de Jos, au ajuns la un rezultat „surprinzător de consistent”: aproximativ 70-75% din timp, oamenii sunt distrași și fac altceva atunci când mănâncă.

Iar mâncatul distras ar putea avea consecințe negative asupra sănătății. Studiile arată că, atunci când suntem distrași, avem tendința de a mânca mai mult. Iar atunci când terminăm de mâncat, este mai probabil să mâncăm din nou mai repede. La rândul său, mâncatul regulat distras este asociat cu creșterea în greutate. În același timp, distragerile ne împiedică să gustăm sau să ne bucurăm pe deplin de ceea ce mâncăm prin perturbarea semnalelor din creier.

„Mâncatul distrat ne face să mâncăm mai mult și să gustăm mai puțin. Atunci când mâncăm, intestinele noastre eliberează hormoni de sațietate precum leptina, grelina și GLP-1, care semnalează creierului nostru că ne săturăm, un proces care durează aproximativ 20 de minute. Dar distragerea atenției face mai dificilă experimentarea acestor semnale de sațietate. Distracțiile adaugă creierului nostru o sarcină cognitivă care concurează cu și reduce capacitatea noastră de a simți nu numai cantitatea de alimente și cât de sătui suntem, ci și gustul”, spun jurnaliștii de la Washington Post.

Distracțiile schimbă modul în care creierul procesează gustul

Într-un studiu de acum doi ani publicat în revista Appetite, van Dillen și colegii săi au plasat 46 de participanți într-un scanner cerebral și le-au dat apă cu zahăr cu diferite niveluri de dulceață printr-un mănunchi de tuburi. Atunci când participanții au avut o sarcină cognitivă mai dificilă, aceștia au evaluat soluția de zahăr puternic ca fiind mai puțin dulce decât atunci când sarcina a fost ușoară.

Cercetătorii au descoperit că distragerea atenției ne estompează și alte gusturi, inclusiv gusturile bogate în grăsimi, amare, acre și sărate.

Într-un studiu din 2024, Lotte van Dillen și colegii săi au găsit dovezi că distragerea atenției face ca activitățile altfel plăcute - cum ar fi mâncatul unei gustări, citirea unui roman sau privitul la televizor - să pară mai puțin plăcute decât ne așteptam.

Simțindu-ne dezamăgiți, suntem mai predispuși să consumăm în exces pentru a încerca să compensăm această lipsă de plăcere, implicându-ne în ceea ce cercetătorii numesc „compensare hedonică”.

De ce e importantă încetinirea ritmului în care mâncăm

O meta-analiză din 2018 a 38 de lucrări a reliefat faptul că mestecatul mai mult a redus atât cantitatea de alimente pe care oamenii au mâncat-o, cât și cât de înfometați au raportat că se simt.

Iată alte câteva strategii recomandate de experți pentru a nu mai fi distrași în timp ce mâncăm.

Potrivit cercetătorilor, cel mai ușor este să ne punem deoparte dispozitivele mobile sau să le oprim.

„Cu toate acestea, eliminarea tuturor distragerilor nu este întotdeauna practică, realistă sau distractivă”, spune într-un interviu pentru Washington Post Katy Tapper, profesor de psihologie la Universitatea din Londra. A le cere oamenilor să mănânce singuri în timp ce nu fac nimic altceva poate avea, de asemenea, consecințe negative.

„Toată lumea trebuie să mănânce și este ceva care ne aduce multă plăcere și este legat de tot felul de tradiții și de viața noastră socială, dar aceste considerații trebuie echilibrate și cu o alimentație sănătoasă”, adaugă Katy Tapper.

Planificarea meselor este foarte importantă. Iar specialiștii spun că este esențial să avem ore dedicate pentru a mânca și a bea.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite