Cele 9 motive date de un nutriționist pentru a mânca sănătos. „Eliminați inutilul din viață“

0
Publicat:

Nutriționista arădeană Luminița Catană dezvăluie pentru „Adevărul” care sunt cele 9 motive pentru a ne schimba modul de viață și a fi mai sănătoși. Cel mai bucuros de schimbare va fi sistemul digestiv.

Luminița Catană ne dă 9 motive pentru o viață mai sănătoasă FOTO arhivă personală
Luminița Catană ne dă 9 motive pentru o viață mai sănătoasă FOTO arhivă personală

Acesta pornește de la citatul lui Arthur Schopenhauer: „Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic”.

Nutriționista Luminița Catană din Arad spune că deliciile din vitrine, culorile amețitoare ale prăjiturilor, faptul că la fiecare colț ne îmbie o reclamă, o aromă, un miros, mirajul industriei fast food și accesibilitatea acestora au adus zâmbet pe fețele multora, au satisfăcut multe papile gustative, însă au adus cu ele și multe probleme de sănătate. 

Deși este atât de facil să gătim, pentru că bucătăriile noastre au parte de tehnica la care nici nu puteam visa, am trecut cu vederea mulțime de reguli și principii sănătoase. Coșurile de cumpărături sunt pline de lucruri inutile pe care le justificăm cu toții. Mă îngrijorează creșterea enormă a numărului de copii cu obezitate, a cazurilor de diabet și hipertensiune arterială. A crescut alarmant numărul de pacienți cu cancer si nu mai vorbim de pacienții cu depresii”, spune Luminița Catană.

Aceasta este conștientă de faptul că într-adevăr tânjeam cu toții la bunătăți de mici copii, dar cât de minunată și gustoasă ni se părea bucata de prăjitură de duminică.

Cât de prețioase erau momentele la masă și cât de bucuroși eram că știam că finalul de săptămână aduce o masă mai bună. Am pierdut șirul acum - poți mânca așa cum îți vine, fără să mai pui preț pe momentele de adunat la masă cu familia. Toată lumea gătește la televizor și pe rețelele de socializare, dar parcă ne-a luat valul și ne-am pierdut valorile, uităm de cei necăjiți și flamânzi și alergăm mereu după lucruri deșarte. Ce valoare nutritivă are o farfurie acum, cât de teamă le este unora să mănânce fulgi de ovăz de exemplu și alții au trecut pe larve și insecte”, arată Luminița.

Nutriționistul atrage atenția că cel mai trist este că am pierdut foarte mulți dintre noi momentele de bucătărie, de masă, de apreciere.

Produse semipreparate cu tonele se vând în fiecare zi pentru că noi toți tindem să consumăm artificial și plastic. Și așa vom deveni. Aducem schimbări inutile în înfățișare, ne transformăm în tot ceea ce ne amăgește. Mi se pare trist. Și ca o avanpremieră la următorul meu volum <Bucătăria cu lavandă>, am venit cu aceste precizări pentru „Adevărul” și anume: 9 motive să mâncăm sănătos”, mai adaugă Luminița Catană.  

9 motive să mâncăm sănătos

1. Primul care îți va mulțumi pentru o alimentație sănătoasă va fi sistemul digestiv - orele de masă regulate, selecția în alimentație, vor reduce disconfortul digestiv, balonările, vor regla tranzitul intestinal si vor avea astfel un efect benefic asupra sănătății în general.

2. Hidratarea va fi și ea corectată în momentul în care optăm pentru un program de mese și vom ajusta alimentele consumate. Astfel se va regla tensiunea arterială, pielea va deveni mai suplă. De asemenea o hidratare corectă îmbunătățește digestia, susține tranzitul, previne constipația, îmbunătățește concentrarea.

3. Starea de sănătate se va îmbunătăți considerabil reducând consumul de zahăr și produse ce conțin zahăr. Pancreasul își va îmbunătăți activitatea, scade riscul apariției de diabet, scade si numărul de cazuri de cancer de pancreas si alte afecțiuni legate de activitatea si funcțiile acestui organ.

4. Ficatul este un alt organ care își va îmbunătăți activitatea. Ficatul gras este una dintre cele mai frecvente afecțiuni legate de acest organ. Pe măsură ce evoluează aceasta afecțiuni are consecințe asupra sănătății întregului organism. Oboseala cronică, disfuncția asociată a celorlalte organe - tiroida, de exemplu, reducerea afecțiunilor cardiovasculare, normalizarea trigliceridelor și colesterolului depind de funcția ficatului.

Este important să avem un ficat sănătos pentru a susține funcțiile corelate acestuia. Organ vital are și rol de filtrare și curățare permanentă a sângelui, de aceea toate substanțele, alimentele ingerate influențează starea lui de bine. Îmbunătățind alimentația vom susține si funcția acestui organ.

5. Tiroida – responsabilă de metabolismul organismului, de termoreglarea corporală, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a pulsului, de activitatea noastră de zi cu zi este influențată în mod direct de alimentație. Consumul de alimente procesate a crescut considerabil numărul de pacienți cu patologie a glandei tiroide. De aceea încurajez un consum de alimente sănătoase. 

6. Greutatea organismului este în mod direct influențată de alimentația de zi cu zi. Sedentarismul si mâncatul oricând și oriunde au condamnat omenirea la obezitate și mulțime de afecțiuni. Depinde de fiecare dintre noi să aducem schimbările necesare. Grăsimea viscerală, kilogramele în plus aduc afecțiuni cardiovasculare, cresc enorm riscul de cancer și boli articulare, diabet și lista poate continua.

7. Respirația este direct influențată de calitatea alimentelor - este important să avem o respirație ușoară, curată, dar dacă mereu consumăm alimente bogate în grăsimi și zahăr, nu facem mișcare, se face o compresie pe plămâni prin mușchiul diafragm influențat ca poziție de un stomac mereu plin, de sângele ce circulă lent și nu susțin o circulație cardiovasculară corespunzătoare, de obezitatea care îngreunează respirația. 

8. Insomniile subiect de top – alimentația poate îmbunătăți somnul, dar și poate instala insomniile sau poate altera calitatea somnului. Mese copioase luate seara târziu afectează digestia si implicit somnul. Cresc riscul de afecțiuni ce au legătură cu greutatea, insomniile reduc concentrarea, starea de bine și afectează viața de zi cu zi.

9. Starea de bine, bugetul familiei și bucuria de a găti sunt direct impactate de modul în care alegem să gestionam alimentația și viața de zi cu zi. Trăim într-un secol al vitezei în care mulți am uitat gustul mâncării adevărate și alergăm după lucruri colorate. Ne plângem mereu de medici și spitale, de guverne și politici, de vreme și de toate uitând că schimbarea începe cu noi. Fiți un exemplu, notați ce aveți nevoie și eliminați inutilul din viață. Susțineți agricultura, micii producători și deveniți păzitorii sănătății domniilor voastre și a familiilor în care sunteți. Un kilogram de cartofi poate deveni medicament sau otravă, în funcție de alegerile pe care le faceți. 

„Prețuiți viața, prețuiți sănătatea și fiți exemplu și bucurie pentru cei din jur”, încheie nutriționista Luminița Catană. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite