Mai puţină sare, mai multă viaţă. Recomandările medicilor pentru o dietă de viaţă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cantitate mare, sarea afectează vasele de sânge şi determină apariţia bolilor de inimă
În cantitate mare, sarea afectează vasele de sânge şi determină apariţia bolilor de inimă

Cartofi prăjiţi, chipsuri, covrigei, pizza. Toate aceste alimente pot fi un curcubeu pe cerul gurii, mai ales pentru persoanele care adoră să mânânce sărat, dar există o problemă: cantitatea de sodiu care depăşeşte cu mult doza considerată sănătoasă.

„Dieta occidentală este foarte bogată în sodiu. Oamenii mănâncă prea multă sare, fapt care măreşte riscul de boli cardiovasculare, de atac cerebral şi de cancer de stomac“, afirmă dieteticianul Sonya Angelone, specializată în nutriţie cardiovasculară, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Diete, citată de cnn.com.

Totodată, studiile făcute par să sugereze că o dietă bogată în sodiu afectează şi sănătatea oaselor la fetele tinere, precum şi la femeile aflate la menopauză.

Potrivit sursei mai sus citate, excesul de sare creşte tensiunea arterială şi sunt persoane care şi la 1,5 grame pe zi se confruntă cu această problemă. Dar, chiar şi dacă suntem sănătoşi e mai bine să reducem sarea din alimentaţie pentru a ne menţine.

„O dietă bogată în sodiu poate afecta abilitatea naturală de a se dilata a vaselor de sânge şi creşte fluxul către ţesuturi“, a explicat prof. dr. Frank Sacks, medic cardiolog la Departamentul de nutriţie al Harvard T.H. Chan School of Public Health, SUA.

Creşte cantitatea, creşte şi riscul

Cu cât creşte cantitatea de sare pe care o consumăm, cu atât riscul de boli cardiovasculare e mai mare. Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul „Circulation“ fiecare gram în plus de sare pe care îl adăugăm în mâncare, riscul cardiovascular creşte cu 17%.

Unele persoane se confruntă cu balonarea după ce consumă prea multă sare, ceea ce contribuie la formarea pungilor sub ochi, la reţinerea apei în organism. „Dacă obişnuiţi să consumaţi prea multă sare e posibil ca inelele să devină prea mici“, a mai spus Angelone. Asta pentru că sarea acţionează ca un burete în organism absorbind fluidele. „Cu cât mai multă sare, cu atât mai multe fluide şi un volum mai mare de sânge pe care inima trebuie să-l împingă în artere“.

Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, corpul nostru are nevoie de o mică doză de sodiu – mai puţin de 0,5 grame pe zi pentru a putea funcţiona normal. Cei mai mulţi dintre noi consumă însă 3,4 grame pe zi. Studiile recente guvernamentale americane au recomandat limitarea consumului de sare la 2,3 grame pe zi.

Limitarea la 1,5 grame pe zi nu mai este indicată în cazul persoanelor din grupuri de mare risc, respectiv cu boli de inimă, de rinichi şi diabet, potrivit Institutului de Medicină, întrucât nu s-au evidenţiat beneficii notabile şi nici efecte nocive pentru sănătate, astfel încât aceste grupuri să fie tratate altfel decât populaţia majoritară, a explicat dr. Brian Strom, preşedintele comisiei.

Limită de 1,5 grame pe zi

Cu toate acestea, un studiu recent publicat în „Circulation“ a arătat o scădere progresivă a evenimentelor cauzate de bolile cardiace la cei cu niveluri scăzute de sodiu – 1,5 grame. Asociaţia Americană a Inimii încă recomandă o limită de 1,5 grame de sare pe zi pentru majoritatea adulţilor.

„Mai multe studii au arătat în mod clar că o scădere a consumului de sodiu la 1,5 grame scade tensiunea arterială mai mult decât un consum de 2 sau 3 grame pe zi“, a spus Sacks. Acest lucru este în mod deosebit important pentru persoanele cu risc mare de atacuri de cord, atacuri vascular-cerebrale, cei care au peste 60 de ani şi cei cu hipertensiune arterială.

Deşi cercetările recente au evidenţiat şi că un consum prea mic de sare este periculos pentru sănătate „acele studii sunt fundamental defectuoase“, potrivit dr. Lawrence J. Appel, autorul studiului publicat în  Circulation şi director al Centrului Welch de prevenire, epidemiologie şi cercetare clinică din cadrul Instituţiilor medicale Johns Hopkins. Acesta a argumentat că respectivele studii nu sunt relevante pentru că au fost făcute pe baza unei singure probe de urină colectată de la mai multe persoane şi această procedură nu are cum să evidenţieze aportul de sodiu pe termen lung.

Dacă recomandările actuale privitor la consumul de sare nu sunt suficient de motivante pentru industria alimentară să se controleze singură, concluziile unui studiu publicat luna aceasta în revista PLOS Medicine ar putea fi. Studiul coordonat de Jonathan Pearson-Stuttard  de la Imperial College London  consideră că aderarea la ţintele stabilite de FDA ar putea preveni 450.000 de cazuri de boli cardiovasculare şi 83.000 de decese pe o perioadă de 20 de ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite